Доступне житло в Києві має коштувати 4,5-5 тис. грн. за 1 кв. м - Поляченко

Доступне житло в Києві має коштувати 4,5-5 тис. грн. за 1 кв. м - Поляченко

Голова президії Будівельної палати України, Почесний президент холдингової компанії «Київміськбуд» Володимир ПОЛЯЧЕНКО вважає, що доступне житло в Києві має коштувати 4,5-5 тис. грн. за 1 кв. м.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.
За словами В.ПОЛЯЧЕНКА, ціна за доступне житло має бути в розмірах, затверджених, виходячи з розрахунків Мінрегіонбуду.
«Для Києва вона має бути в розмірах 4,5-5 тис. грн., для Вінниці і таких міст - десь 3 тис. грн. (за 1 кв. м - УНІАН)», - сказав він.
Як зазначив В.ПОЛЯЧЕНКО, цих показників можна буде досягти за умови прийняття Закону «Про державну підтримку забезпечення громадян житлом і розвитку житлового будівництва», який передбачає надання кредитів на будівництво житла Національним банком під 5-6%, а не під 20% комерційними банками.
При цьому, на думку Почесного президента «Київміськбуду», зниження вартості житла стане можливим, коли держава безплатно надаватиме забудовникам земельні ділянки для будівництва доступного житла і забезпечуватиме інженерними комунікаціями, оскільки вартість землі в Києві становить 1,5-2 тис. дол./сотка, а на вторинному ринку забудовники купують її на 15-20% дорожче, що, в свою чергу, позначається на вартості житла.
В.ПОЛЯЧЕНКО також зазначив, що Президент України Віктор ЮЩЕНКО готує до підписання указ про основи забезпечення житлом громадян, в якому вирішення житлового питання буде визначена національним пріоритетом. Підписання указу і буде необхідною передумовою для прийняття закону, зазначив він.
При цьому В.ПОЛЯЧЕНКО не бачить підстав для зниження вартості житла, оскільки цього не відбувається в жодній країні світу. Для того, щоб задовольнити дефіцит житла, в Україні має будуватися 1 кв. м на людину на рік, тоді як «ми будуємо 0,2 кв. м на людину». За його оцінками, квартири дорожчатимуть у розмірі змін вартості будівельних матеріалів.
Як повідомляв УНІАН, за даними заступника міністра регіонального розвитку і будівництва Анатолія БЕРКУТИ, опосередкована вартість 1 кв. м житла по Україні становить 3,4 тис. грн., по Києву - 3,8 тис. грн.
Довідка УНІАН. Холдингова компанія «Київміськбуд» - найбільша будівельна компанія України.
80% її акцій належить Київській територіальній общині і знаходиться в управлінні Київської міськдержадміністрації.
У холдинг входить 38 акціонерних товариств, від 10 до 30% акцій яких належить компанії, 6 дочірніх підприємств, в яких `Київміськбуд` володіє 100% пакетом акцій, і 51 підприємство - на правах асоційованих членів.
Як прямий інвестор ХК «Київміськбуд» збудував у 2006 році 426 тис. кв. м житла. Всього, як об`єднаний підрядчик, компанія минулого року збудувала 730 тис. кв. м житла. В цілому підприємствами холдингу було збудовано 9 тис. 700 квартир.
У 2007 році «Київміськбуд» планує збільшити обсяги будівництва житла на 15%.
УНІАН
Идентификатор: 2834