Корпус Києво-Печерського заповідника, якому належить знесена історична Брама, вчора був переданий Свято-Успенській Лаврі

Корпус Києво-Печерського заповідника, якому належить знесена історична Брама, вчора був переданий Свято-Успенській Лаврі

Київська міська рада лише вчора на своєму пленаному засіданні надала згоду на передачу Національним Києво-Печерським заповідником у безоплатне користування (позичку) трьох корпусів Свято-Успенській Лаврі.
Як передає кореспондент УНІАН, серед переданих будівель: корпус №71-а – сторожка, до якої примикала знесена у ніч з 7 на 8 жовтня в`їзна брама з кріпосною стіною.
Створена 18 жовтня депутатами Київради спеціальна робоча група після вивчення ситуації з майном Києво-Печерського заповідника вирішила підтримати пропозицію про передачу Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічому монастирю) Української православної церкви сторожки при вході до Гостинного двору монастиря на вул. Січневого Повстання, 25 (корп. 71-а, загальною площею 40 кв. м), розміщеної поряд із Південною часовою баштою (корп. 89, загальною площею 67 кв. м.) та Церкву Спаса на Берестові (корп. 84).
Про те, що всі необхідні погодження, зокрема, від Міністерства культури і туризму України на передачу цих корпусів Київрада отримала, повідомив на засіданні ради голова Постійної комісії з питань власності Володимир ДЕЙНЕГА.
Водночас робоча група не підтримала пропозицію про передачу монатирю корпусу №35 – крамниці для продажу ікон 1902-1903 рр, загальною площею 411 кв. м. на вул. Січневого постання, 25. Повернутись до розгляду питання по цьому корпусу пропонується після його погодження з Мінкультури і туризму України.
Як повідомляв УНІАН, проект рішення щодо надання згоди Національному Києво-Печерському заповіднику на передачу майна територіальної громади міста в безоплатне користування (позичку) Свято-Успенській Лаврі було запропоновано для розгляду сесії 18 жовтня. Однак запрошені на сесію генеральний директор Києво-Печерського заповідника Сергій КРОЛЕВЕЦЬ та представники відповідних державних структур і громадських організацій наголосили на необхідності вивчення питання використання майна заповідника церковною організацією. Підставою для цього стала, зокрема, ситуація з руйнацією однієї з пам`яток заповідника.
С.КРОЛЕВЕЦЬ ще тоді повідомив, що 89-й корпус, тобто вежа – не самостійний корпус, а будівля, що перебуває у системі оборонних споруд. Щодо корпусу 71-а він наголосив, що це частина конструкції, яка була зруйнована з 7 на 8 жовтня і яка була зайнята без відповідних рішень. “Якщо рішення (про чергову передачу корпусів монастирю – УНІАН) буде прийнято, то це буде просто практикою заохочення продовження неправових дій щодо захоплення майна і фактом відкритого руйнування національного закладу культури », - наголосив на минулій сесії гендиректор заповідника. Він закликав депутатів Київради відкликати зазначений проект рішення.
У свою чергу, керівник Держслужби охорони культурної спадщини України Микола КУЧЕРУК заявив: «Те, що сталося з Брамою Лаври, у тому ніяких дій стосовно її руйнації свідомо не було вчинено». Він сказав, що готовий це підтвердити документами з висновками проведених фаховими інститутами досліджень та обстежень. М.КУЧЕРУК повідомив, що розроблено проект реставрації воріт в`їзду до Нижніх печер на замовлення Свято-Успенської Лаври, а також виділено кошти на здійснення проти аварійних заходів, в т.ч. кошти передбачені і на реставрацію знесеної брами й сторожки.
За інформацією С.КРОЛЕВЦЯ, на сьогодні у користуванні Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника знаходиться близько 15% усіх приміщень Лаври, близько 40% - у користуванні церковних організацій і ще близько 40% - у користуванні орендарів, які представляють державні заклади культури (Державна історична бібліотека, музеї тощо).
УНІАН
Идентификатор: 3153