Для реалізації програми будівництва доступного житла знадобиться не менш як 5 років, вважає голова НБУ

BAU.ua 26 марта 2008 г., 21:06

Для повномасштабної реалізації загальнодержавної програми будівництва доступного житла знадобиться близько 5 років.
Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив журналістам голова Національного банку України Володимир СТЕЛЬМАХ за підсумками виступу Президента Віктора ЮЩЕНКА на зборах членів Будівельної палати України.
Разом з тим, він відзначив, що “цього року вже повинні бути відпрацьовані механізми фінансування програми, що уможливить у подальшому підвищити її інтенсифікацію. Повинно бути видно, що гроші, які виділяються державою на реалізацію програми, нікуди не губляться, а йдуть саме на ті цілі, на які вони виділялися”, - сказав В.СТЕЛЬМАХ і додав: “За один рік підняти таку програму неможливо”.
Що стосується участі банківської системи України в процесі фінансування програми будівництва доступного житла, то, на думку В.СТЕЛЬМАХА, вона може виражатися в наданні довгострокових кредитів. При цьому він відзначив, що “якщо давати кредити на 30 років, то ставка, природно, має бути в межах інфляції. Тому наше основне завдання - зміцнити економіку, а інфляція має бути в межах 5%, тоді можна говорити про те, що програма будівництва доступного житла в Україні набере достатньо серйозних обертів”, - переконаний голова НБУ.
Також, на думку В.СТЕЛЬМАХА, одним з інструментів зниження фінансового навантаження на молоді сім`ї, які хочуть взяти кредит на придбання житла, може стати звільнення цих сімей від оподаткування зарплати.
Як повідомляв УНІАН, виступаючи сьогодні, 26 березня, на зборах членів Будівельної палати України, В.ЮЩЕНКО закликав місцеві органи влади безкоштовно виділяти земельні ділянки для будівництва доступного житла. Президент наголосив, що сьогодні майже 35-40% вартості квадратного метра житла налічується саме через дорожнечу земельних ділянок.
В.ЮЩЕНКО висловив сподівання, що під час доопрацювання Державного бюджету України механізм безкоштовного виділення земельних ділянок буде передбачений на законодавчому рівні.
Цей механізм, на думку глави держави, дасть змогу значно здешевити житло і буде одним з пунктів реалізації Державної програми доступного житла.
Також Президент закликав Міністерство фінансів, Нацбанк, іпотечні установи та інші фінансові структури пропрацювати варіанти доступних кредитів для пересічних громадян.
УНІАН

Последние новости раздела