УНП пропонує забезпечити житлом київських черговиків шляхом оренди для них квартир за кошти міського бюджету

BAU.ua 23 апреля 2008 г., 20:48

Українська народна партія розробила механізм, який дозволить уже за перший рік розселити в окремі квартири понад 20 тис. київських родин
Про це УНІАН повідомили у прес-службі УНП.
„Якщо мерія надаватиме житло нинішніми темпами - близько 3 тисяч квартир на рік – то на ліквідацію квартирної черги знадобиться 54 роки”, - заявив кандидат у депутати Київради від УНП, член Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-club» Олександр ТОДІЙЧУК.
На його думку, в разі «щорічного задоволення потреб киян в житлі на нинішні 0,7% квартирна черга втрачає сенс». «Вставши сьогодні в чергу в 25-річному віці, киянин отримає квартиру… в 79 років», - наголошує він. Навіть «якщо темпи просування черги подвоїти, то строк очікування квартири дорівнюватиме трудовому стажу», зазначає ТОДІЙЧУК.
На його думку, „забудовники не зацікавлені в будівництві дешевого соціального житла». В той же час, „Київ безплатно отримує 7-10% квартир від кожного комерційного забудовника. Пізніше це житло або надається черговикам безпосередньо, або реалізується на аукціонах, щоб за отримані кошти придбати соціальне житло”, - зазначає політик. Разом з тим, підкреслює О.ТОДІЙЧУК, „така схема не вирішує проблему житла для тих, хто його потребує (молодь та малозабезпечені верстви населення) і одночасно загострює проблему хабарництва чиновників”.
Для ефективного розв`язання житлової проблеми у Києві УНП вважає за необхідне скористатися механізмом, що діє в країнах Європи та США. „Ми пропонуємо на відкритих аукціонах продавати отриману від забудовника комерційну нерухомість та побудоване за рахунок столичного бюджету житло, а за отримані кошти орендувати квартири для черговиків. Причому для запобігання корупції при видачі компенсацій на оренду, ці кошти необхідно віддавати безпосередньо орендодавцю», - пропонує О.ТОДІЙЧУК.
За його підрахунком, „у такий спосіб уже за перший рік можна буде розселити в окремі квартири понад 20 тис. київських родин, що суттєво полегшить життя як мінімум 100 тисячам киян, які десятками років живуть в нестерпних житлових умовах».
«Механізм полягає у формуванні спеціального Фонду, з якого місто фінансуватиме оренду житла черговикам як мінімум протягом 8 років. Уже у 2008 р. обсяг такого Фонду складе понад 400 млн. доларів. Це дозволить оплатити з бюджету Києва вже цього року сім`ям черговиків сукупно понад 500 тис. місяців оренди», - зазначає О.ТОДІЙЧУК.
Разом з тим, представник УНП акцентує увагу на тому, що „паралельно з довгостроковою орендою необхідно розробляти індивідуальні програми лізингу з врахуванням рівня середньої зарплати в Києві, завдяки яким орендарі зможуть поступово викупити своє житло”. За основу таких програм О.ТОДІЙЧУК пропонує взяти схему, коли на погашення лізингових виплат йтиме частина заробітної плати орендаря”.
УНІАН

Последние новости раздела