Президент схвально оцінює готовність НБУ виділити ресурс на реалізацію проекту підтримки закінчення будівництва житлових будинків із високим ступенем готовності

BAU.ua 8 апреля 2009 г., 17:42

Президент України Віктор Ющенко схвально оцінює готовність НБУ виділити ресурс на реалізацію проекту підтримки закінчення будівництва житлових будинків із високим ступенем готовності. `Мені приємно, що НБУ провів свою експертизу цього проекту і підтвердив готовність виділити ресурс для того, щоб започаткувати такий стратегічний проект, як добудова незавершеного будівництва із високим ступенем готовності`, - сказав В.Ющенко сьогодні в Києві на виїзній нараді з питань добудови житлових об`єктів.

За його словами, під гарантовані цінні папери Державна іпотечна установа зможе залучити від НБУ 1 млрд. грн. `Установа зі свого боку виконала всі зобов`язання за цією програмою. Звичайно, ця схема не ідеальна. Це локальна програма. Ціна цього проекту 7 млрд. грн., ми починаємо з 1 млрд. грн. Нацбанк заявив про готовність виділити необхідний ресурс. Це дозволить нам цього року ввести в експлуатацію 250 тис. кв. м житла, які зможуть отримати приблизно 60 тис. громадян`, - сказав він.

Президент додав, що сьогодні по Україні є близько 500 незавершених будинків із рівнем готовності близько 75%, з яких половина - у Києві та Київській області.

В.Ющенко зазначив, що розроблений механізм державної підтримки, який окреслений в Указі Президента щодо програми будівництва доступного житла, дасть змогу `допомогти забудовнику, який не має сьогодні ресурсу, щоб ввести в експлуатацію на три чверті готове житло`.

Віктор Ющенко наголосив на важливості у нинішніх умовах проведення ефективної державної політики підтримки будівельної галузі. За його словами, підтримка будівельної галузі - це й підтримка ряду інших секторів економіки. Це надзвичайно важливо і для того, щоб підтримати людей, які інвестували свої кошти у житлове будівництво.

`Я всіляко хотів би подякувати за те, що після довгих дебатів ми вийшли на відповідь, як допомогти людям, які вклали свої кошти в недобудовані об`єкти житлового сектору`, - сказав Президент, особливо відзначивши зусилля Державної іпотечної установи, Національного банку, Міністерства фінансів у цьому напрямку, а також Холдингової компанії `Київміськбуд`, яка, за його словами, стала головним генератором ідей у цьому напрямку. В.Ющенко відзначив, що позиція ` Київміськбуду` при цьому є `професійною, викликає довіру, знаходить підтримку та прихильників`.

`Крок за кроком Україна починає формувати ті відповіді, які дуже важливі для проведення антикризової політики`, - сказав Президент.

Президент зазначив, що очікує від Верховної Ради прийняття найближчим часом закону щодо будівництва доступного житла: `Сподіваюся, найближчим часом буде поставлена законодавча крапка у цьому питанні`.

Президент також у своєму виступі на нараді висловився за перегляд програми будівництва службового житла. За його словами, досі передача службового житла залишається `таємницею за сімома замками`. Президент зазначив, що, на жаль, щодо службового житла в концепції бюджету цього року жодних змін немає. `Ми пробуємо з Держбюджету давати службові подарунки десяткам тисяч людей. Аналітики стверджують, що якби ті витрати, закладені в Держбюджеті на фінансування службового житла, були трансформовані на підтримку першого внеску або компенсацію відсоткових ставок, ми б збільшили від 3 до 7 разів обсяг фінансування житла`, - сказав він.

Віктор Ющенко підкреслив, що державі не потрібно брати на себе стовідсоткову оплату житла службовця, натомість слід дати йому компенсацію відсоткової ставки або дати змогу сплатити свою одну третину. `Ми в 3-5 разів можемо тими самими грошима обслужити потужнішу будівельну програму`, - додав В.Ющенко. За словами Президента, на жаль, така ідея не знайшла однодумців в уряді, хоч її опонентів він не бачить. `Очевидно, що уряд просто не приділяє уваги цьому питанню`, - відзначив Глава держави.
http://www.president.gov.ua/

Последние новости раздела