ВР прийняла у першому читанні законопроект `Про нормування у будівництві`

ВР прийняла у першому читанні законопроект `Про нормування у будівництві`

УНІАН. Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект закону України `Про нормування у будівництві`, внесений Кабінетом Міністрів України.
Як передає кореспондент УНІАН, `за` відповідне рішення проголосували 285 народних депутатів із 442, зареєстрованих у сесійній залі.
Проектом визначено, що будівельні норми - це затверджений суб’єктом нормування нормативний акт, який містить обов’язкові вимоги у сфері будівництва, містобудування та архітектури, а нормування у будівництві - діяльність з розроблення та затвердження норм та правил для обов’язкового застосування у сфері будівництва, містобудування та архітектури з метою формування безпечного середовища існування людини.
Державна політика у сфері нормування у будівництві базується на таких принципах:
- обов’язкове дотримання будівельних норм;
- відповідність будівельних норм законодавству;
- створення безпечних умов для життя та здоров’я людини;
- доступність інформації щодо нормування у будівництві;
- участь у міжнародному співробітництві тощо.
Суб’єктами нормування у будівництві є:
- центральний орган виконавчої влади з питань будівництва та архітектури;
- інші центральні органи виконавчої влади;
- Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації.
Повноваженнями центрального органу виконавчої влади з питань будівництва та архітектури є:
- забезпечення реалізації державної політики у сфері нормування у будівництві;
- затвердження інших нормативних актів з питань нормування у будівництві;
- погодження проектів відомчих і територіальних будівельних норм тощо.
Повноваженнями інших центральних органів виконавчої влади, що займаються нормуванням у будівництві, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій є:
- розроблення, погодження, затвердження, внесення змін до будівельних норм та визнання їх такими, що втратили чинність, у межах своєї компетенції;
- подання центральному органу виконавчої влади з питань будівництва та архітектури пропозицій щодо розроблення державних, відомчих і територіальних будівельних норм, а також пропозицій щодо продовження строку дії чинних будівельних норм;
- створення фондів відомчих і територіальних будівельних норм тощо.
З метою удосконалення інформаційного забезпечення державних органів, підприємств, установ, організацій і громадян у сфері нормування у будівництві центральний орган виконавчої влади з питань будівництва та архітектури створює центральний фонд будівельних норм. Центральний фонд будівельних норм формується з будівельних норм, що встановлюють обов’язкові вимоги у сфері нормування у будівництві, для багаторазового використання державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями і громадянами. Фонди відомчих і територіальних будівельних норм діють на підставі положень, затверджених відповідними суб’єктами нормування.
Джерелами фінансування роботи з нормування у будівництві є кошти державного бюджету України та інші кошти, передбачені законодавством.
Порядок розроблення, погодження, затвердження, внесення змін до будівельних норм та визнання їх такими, що втратили чинність, встановлюється центральним органом виконавчої влади з питань будівництва та архітектури. Розроблення, погодження, затвердження, внесення змін до відомчих і територіальних будівельних норм та визнання їх такими, що втратили чинність, здійснюється відповідними суб’єктами нормування. Державні будівельні норми не підлягають реєстрації в Міністерстві юстиції України.
Застосування та дотримання будівельних норм або їх окремих положень обов’язкове для всіх суб’єктів господарювання незалежно від форми власності, які провадять будівельну, містобудівну, архітектурну діяльність та забезпечують виготовлення продукції будівельного призначення, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, фізичних осіб, громадських організацій.
Идентификатор: 995