У КМДА прогнозують, що до 2010 року в Києві запрацюють два сміттєспалювальні заводи

У КМДА прогнозують, що до 2010 року в Києві запрацюють два сміттєспалювальні заводи

УНІАН. У Київській міській державній адміністрації прогнозують, що до 2010 року в Києві запрацюють два сміттєспалювальні заводи. Про це повідомив сьогодні в інтерв`ю журналістам перший заступник голови КМДА Анатолій ГОЛУБЧЕНКО.
Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, один із заводів буде збудований біля ТЕЦ-6, другий - на промисловому майданчику біля Столичного шосе. Загальна вартість будівництва цих двох заводів, зазначив А.ГОЛУБЧЕНКО, становить близько 600 млн. доларів.
За словами А.ГОЛУБЧЕНКА, це будуть інвестиційні проекти, але поступово, приблизно протягом 20 років, власність цих підприємств буде викуплятись за рахунок державних коштів і вони перейдуть у комунальну власність столиці.
А.ГОЛУБЧЕНКО також поінформував, що вже на понеділок заплановано проведення спільної наради щодо будівництва цих двох сміттєспалювальних заводів.
Він також повідомив, що міська влада вивчила всі технології, вже є пропозиції інвесторів. `Ми у 2009 році збудуємо перший сміттєспалювальний завод, і в 2010 запустимо другий. Тобто будемо працювати паралельно`, - сказав А.ГОЛУБЧЕНКО.
За словами А.ГОЛУБЧЕНКА, завдяки пуску цих двох підприємств, місту не потрібно буде шукати нові полігони. Відходи цих сміттєспалювальних заводів, тобто шлаки, будуть захороню вати на старих полігонах, оскільки ці шлаки становлять лише 2% від переробленого сміття.
Водночас він зазначив, що `це задоволення дуже дороге`. За його словами, якщо зараз на міських полігонах необхідно сплачувати 22 гривні за 1 кубічний метр сміття, то на сміттєспалювальному заводі це коштуватиме 25 грн. `Але, незважаючи на більший тариф, це вирішує повністю проблему зі сміттям у столиці`, - наголосив А.ГОЛУБЧЕНКО.
За його даними, щоб забезпечити в місті своєчасне вивезення сміття, необхідно встановити тариф 37 грн. за 1 кубічний метр твердих побутових відходів (ТПВ), з яких 22 грн. йшли б на сортування і захоронення, а 15 грн. – залишалось би перевізнику.
За словами А.ГОЛУБЧЕНКА, місто в змозі зараз встановити тарифи не більше 28 грн., і поки що це питання не вирішене.
Він також нагадав, що в січні з міського бюджету перевізникам на покриття різниці в тарифах було виділено 3,5 млн. грн. Зараз, за його словами, міська влада у зв`язку зі зниженням тарифів вирішує питанням щодо погашення цієї різниці на наступні місяці.
Идентификатор: 1099