У травні-червні у Києві планується провести конкурс із залучення інвестора з будівництва сміттєспалювального заводу

У травні-червні у Києві планується провести конкурс із залучення інвестора з будівництва сміттєспалювального заводу

УНІАН. У травні-червні у Києві планується провести конкурс із залучення інвестора для будівництва сміттєспалювального заводу.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні під час робочої наради у Київській міській держадміністрації начальник Головного управління комунального господарства Михайло ШПАРИК.
За його словами, перший сміттєспалювальний завод у Києві буде побудований поблизу ТЕЦ-6, приблизно, через два з половиною роки. Другий завод планується побудувати за три з половиною роки.
За інформацією М.ШПАРИКА, земельна ділянка під сміттєспалювальний завод вже є, залишається провести конкурс із залучення інвестора до цього будівництва.
М.ШПАРИК висловив думку, що уся техніко-економічна документація, з урахуванням закордонного досвіду з будівництва таких заводів, а також умови конкурсу будуть напрацьовані за кілька місяців.
На його переконання, при такому підході у травні-червні можна буде провести конкурс і залучити інвестора для будівництва сміттєспалювального заводу.
Крім того, М.ШПАРИК зазначив, що після введення першого сміттєспалювального заводу Києву також необхідно побудувати сміттєперевалочні станції. «Можливо, хоча б одну. Тому що, якщо відходи перевозяться на 10 км, це нормально і рентабельно, а якщо більше, то треба або підвищувати тарифи для населення, або вести дотації з бюджету», - зазначив він.
За словами М.ШПАРИКА, затрати на будівництво таких сміттєперевалочних станцій невеликі, і використовуватись вони мають, перш за все, для великогабаритних відходів. Зокрема, на цих станціях відходи легко сортуватимуться, а далі відвозитимуться або на сміттєспалювальний завод, або на полігон.
Після цього, на думку М.ШПАРИКА, можна буде розпочинати будівництво другого сміттєспалювального заводу.
Під час наради повідомлялось, що у 2006 році з Києва було вивезено 1,4 млн. тонн твердих побутових відходів. З них 235 тис. тонн (17%) були спалені на заводі «Енергія», 250 тис. тонн (18%) були вивезені на п`ятий полігон для захоронення, на інші полігони вивезено 710 тис. тонн (50%), і решту – це близько 200 тис. тонн (15%) було відправлено на сміттєсортувальну станцію для отримання вторсировини.
Як повідомляв УНІАН, 23 лютого перший заступник голови КМДА Анатолій ГОЛУБЧЕНКО заявив журналістам, що до 2010 року в Києві запрацюють два сміттєспалювальні заводи. За його словами, один завод буде збудований біля ТЕЦ-6, другий - на промисловому майданчику біля Столичного шосе. Загальна вартість будівництва цих двох заводів, зазначив А.ГОЛУБЧЕНКО, становить близько 600 млн. доларів. За його словами, це будуть інвестиційні проекти, але поступово, приблизно протягом 20 років, власність цих підприємств буде викуплятись за рахунок державних коштів і вони перейдуть у комунальну власність столиці.
Идентификатор: 1123