Мінприроди дозволило виробничу діяльність на полігоні ТПВ n.5 у с. Підгірці

Мінприроди дозволило виробничу діяльність на полігоні ТПВ n.5 у с. Підгірці

Відновлено виробничу діяльність на полігоні твердих побутових відходів №5 ВАТ «Київспецтранс», що розташований поблизу с. Підгірці Обухівського району Київської області.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, відповідний Дозвіл від 3 березня 2007 р. №2 підписав Головний державний інспектор України з охорони навколишнього природного середовища України Дмитро ВОРОНА.
Як зазначається у повідомленні, 2 березня комісія у складі представників Мінприроди, Міністерства охорони здоров`я, Київської міськдержадміністрації перевірила дотримання технології захоронення твердих побутових відходів на полігоні № 5. Комісія переконалася, що розвантаження відходів здійснюється на першій черзі полігону. Окремо була розглянута технологія захоронення сміття. Встановлено, що виявлені раніше недоліки виправлені, а тверді побутові відходи плануються, ущільнюються та засипаються ізолюючим шаром чистого ґрунту, сторонні запахи відсутні.
Також комісії було продемонстровано роботу змонтованої станції «VOMM» та ситуацію з накопиченням фільтрату. В акті перевірки зазначається, що фільтрат з полігону збирається у ставки-накопичувачі, які не перевантажені, рівень фільтрату в них регулюється насосними установками. Наразі перевіркою встановлено, що ВАТ «Київспецтранс» додержується правил та технології захоронення твердих побутових відходів на полігоні.
Крім того, на виконання вимог Мінприроди ВАТ «Київспецтранс» подало всю необхідну документацію, після чого змогло отримати від Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Київській області дозвіл та ліміт на розміщення відходів на полігоні №5 у 2007 році.
Інститутом «Київінжпроект» було підготовлено висновок щодо можливості прийняття твердих побутових відходів на першу чергу полігону обсягом близько 600-650 тис. куб. м та підтверджено стійкість утримуючих дамб полігону.
Зі свого боку, Мінприроди провело державну екологічну експертизу поданого проекту «Реконструкція та технічне переоснащення полігону твердих побутових відходів №5 ВАТ «Київспецтранс» в с. Підгірці», в тому числі проектної документації на станцію по випарюванню фільтрату італійської фірми «VOMM». За результатами екологічної експертизи Мінприроди підготувало позитивний висновок.
Таким чином, враховуючи те, що вимоги Держекоінспекції, викладені раніше у рішенні №6 від 23.02.2007 р., були виконані повністю, Мінприроди відновило виробничу діяльність полігону твердих побутових відходів №5 ВАТ «Київспецтранс».
Коментуючи ситуацію навколо полігону №5, міністр охорони навколишнього природного середовища України Василь ДЖАРТИ зазначив, що `Мінприроди й надалі буде додержуватись твердої позиції щодо порушників природоохоронного законодавства`. Міністр запевнив, що Мінприроди та відповідні підрозділи й надалі триматимуть на жорсткому контролі виконання заходів щодо приведення режиму експлуатації полігону № 5 у відповідність до вимог природоохоронного законодавства`.
Як повідомляв УНІАН, діяльність полігону твердих побутових відходів №5 ВАТ «Київспецтранс» була тимчасово заборонена Державною екологічною інспекцією України рішенням №6 від 23.02.2007 р. через порушення природоохоронного законодавства.
За результатами перевірок полігону №5, які проводила Держекоінспекція протягом осені та зими 2006-2007 рр., було встановлено, що експлуатація полігону відбувається всупереч екологічним нормам та українському законодавству. Зокрема, без відповідної документації та висновків екологічної експертизи будується станція з випарювання фільтрату. На полігоні розміщуються відходи без дозволу, без врахування лімітів та у порушення режиму експлуатації. Мінприроди висунуло до «Київспецтрансу» та Київської міськдержадміністрації низку вимог, наголосивши, що дозвіл на відновлення роботи полігону може бути отриманий лише після того, як будуть усунуті виявлені порушення. При цьому факти ліквідації недоліків мають бути підтверджені документально.
УНІАН
Идентификатор: 1162