Оприлюднено указ Президента про заборону будівництва в історичному центрі Києва

Оприлюднено указ Президента про заборону будівництва в історичному центрі Києва

Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав Указ `Про заходи щодо впорядкування забудови території та збереження історико-культурних територій і об`єктів в місті Києві`.
Документ оприлюднено на офіційному сайті глави держави.
Зокрема, В.ЮЩЕНКО зобов`язав Київську міську державну адміністрацію у тримісячний строк вжити заходів щодо заборони будівництва в історичному центрі Києва висотних житлових та громадських будинків та інших складних споруд, а також розробити та затвердити схему розташування таких будинків та споруд поза межами історичного центру та історичних ареалів міста.
Крім того, КМДА повинна розробити та вжити заходів щодо затвердження меж історичних ареалів міста і режимів використання територій цих ареалів, а також забезпечити визначення територій у Києві, що мають особливу історико-культурну цінність, та встановити передбачені законодавством обмеження їх забудови та використання з порушенням установленого режиму.
Президент також доручив Київській міськдержадміністрації забезпечувати при проектуванні та будівництві об`єктів містобудування інтереси жителів столиці в об`єктах культурного призначення, дитячих та спортивних майданчиках, парках, скверах, бульварах, набережних, інших об`єктах масового перебування та відпочинку.
Столична міськадміністрація також повинна інформувати населення через засоби масової інформації про планування забудови відповідних територій у межах Києва та залучати представників відповідних територіальних громад до участі в обговоренні питань планування та забудови територій міста.
Крім того, В.ЮЩЕНКО доручив Кабінету Міністрів України вжити заходів до впорядкування вирішення питань забудови міст, що віднесені в установленому порядку до історичних населених місць України, насамперед висотними житловими та громадськими будинками, іншими складними спорудами, збереження об`єктів масового перебування і відпочинку жителів у населених пунктах.
Генеральна прокуратура України повинна у тримісячний строк перевірити законність забудови історичного центру Києва, в тому числі при наданні земельних ділянок для будівництва, а також додержання при цьому прав та інтересів жителів міста. Президент України також доручив Генпрокуратурі здійснювати постійний контроль за додержанням і застосуванням законів під час будівництва у Києві висотних житлових та громадських будинків та інших складних споруд.
Президент України підписав цій Указ з метою врахування інтересів громадян під час планування та забудови територій населених пунктів, збереження історико-культурних територій та об`єктів в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь.
УНІАН
Идентификатор: 1212