Європейська бізнес-асоціація звернеться до Кабміну з приводу оцінки закону про продаж землі іноземним інвесторам

Європейська бізнес-асоціація звернеться до Кабміну з приводу оцінки закону про продаж землі іноземним інвесторам

Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) звернеться до Кабінету Міністрів України щодо оцінки законопроекту, автором якого є народний депутат Олександр БОНДАР, про продаж землі несільськогосподарського призначення підприємствам з іноземним капіталом.
Про це повідомила виконавчий директор ЄБА Ганна ДЕРЕВЯНКО сьогодні під час круглого столу «У центрі уваги: права власності на землю».
Як передає кореспондент УНІАН, за її словами, звернення до Кабміну прискорить розгляд парламентом даного законопроекту, можливо, він буде прийнятий вже в поточному році. А.ДЕРЕВЯНКО вважає, що проблемним моментом в земельному законодавстві є відсутність законодавчого визначення терміну «спільне підприємство», через що СП з іноземним капіталом не можуть придбавати землю.
Законопроект №3301 «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо земель несільськогосподарського призначення)», внесений народним депутатом О.БОНДАРЕМ («Наша Україна»), зареєстрований у ВР 13 березня ц.р.
За словами О.БОНДАРЯ, законопроект передбачає внесення змін до ст. 82 Земельного кодексу, згідно з яким підприємства з іноземними інвестиціями, зареєстровані відповідно до українського законодавства, одержать право придбавати землю несільськогосподарського призначення. Зокрема, визначення «спільні підприємства» пропонується замінити на «спільні підприємства, організовані за участю іноземних юридичних та фізичних осіб». Таким чином, права українських і зарубіжних СП в покупці землі практично зрівнюються, з невеликими обмеженнями для іноземних юридичних осіб.
Як зазначив О.БОНДАР, ряд депутатів, які ознайомилися з проектом, висловлюють застереження щодо приходу на ринок землі російських інвесторів. За його словами, депутати побоюються, що ухвалення законопроекту сприятиме монополізації землі, особливо в Києві, російськими забудовниками, що призведе до ще більшого подорожчання її вартості і, відповідно, житла.
Водночас, Державний комітет із земельних ресурсів у виконання доручення Кабміну, РНБО і Президента, підготував свій законопроект щодо змін до ст. 82 Земельного кодексу.
За словами заступника голови Держкомзему Анатолія ВОВКА, законопроект пройшов узгодження в Мінюсті і Мінекономіки. Законопроектом передбачається, зокрема, що на юридичні особи, створені за законодавством України (українські та іноземні компанії), розповсюджуються особливості щодо придбання земель сільськогосподарського призначення.
У свою чергу голова підкомітету з питань регуляторної політики і підприємництва Комітету ВР з питань промислової і регуляторної політики й підприємництва Ксенія ЛЯПІНА висловила думку, що внесення змін до Земельного кодексу вимагає не технічного, а політичного рішення. «Ми повинні дати іноземним інвесторам право ввійти на ринок хоча б в частині земель несільськогосподарського призначення», - сказала вона.
На її думку, уряд спеціально пропонує контраверсійний підхід щодо земель сільськогосподарського призначення, оскільки існують сили, які ніколи не підтримають участь іноземних інвесторів на ринку землі.
УНІАН
Идентификатор: 1296