До Генпрократури передано другу кримінальну справу щодо будівельної афери `Еліта-Центр`

До Генпрократури передано другу кримінальну справу щодо будівельної афери `Еліта-Центр`

Завершено та передано на затвердження у Генеральну прокуратуру України розслідування другої кримінальної справи щодо афери `Еліта-Центр`.
Як повідомили УНІАН у Департаменті зв`язків із громадськістю МВС України з посиланням на інформацію заступника міністра внутрішніх справ України – начальника Головного слідчого управління МВС Василя БОДНАРЯ, Головне слідче управління МВС завершило розслідування кримінальної справи відносно `затриманого у лютому минулого року Андрія Т., члена злочинної організації, яка діяла під виглядом групи компаній `Еліта-Центр` і впродовж 2004-2006 років ошукала 749 громадян на суму 176 млн. грн`.
В.БОДНАР повідомив, що після затвердження Генеральною прокуратурою обвинувального висновку кримінальну справу затриманого буде направлено до суду для розгляду по суті.
Слідство встановило, що `затриманий Андрій Т., будучи начальником відділу продажів столичних ТОВ `НДЦ Прогрес` та директором ТОВ `БМУ `Хімбуд` спільно з іншими членами злочинної організації – Олександром Ш. (керівник `Еліта-Центр` – `Волконський`) та Олегом Ш., які перебувають у розшуку, - шляхом укладання з громадянами-інвесторами договорів на будівництво житла заволодівав їхніми коштами`.
`Попри розшук інших учасників наймасштабнішої в історії країни квартирної афери, який триває, фахівці ГСУ МВС України зуміли зібрати достатні докази, провести необхідні слідчі дії, зокрема, чисельні та великі за обсягом експертизи і документальні перевірки, щоб висунути Андрієві Т. обвинувачення`, йдеться у повідомленні.
Обсяг кримінальної справи становить 116 томів, у ході слідства допитано понад 1 тисячу потерпілих та свідків, поінформував В.БОДНАР.
Він також зауважив, що важливим для ошуканих інвесторів підсумком розслідування стало те, що у зв`язку із виявленими в його ході обставинами `цивільним відповідачем визнано також і Київську міську державну адміністрацію, - на суму заявлених потерпілими позовів`.
В.БОДНАР звернув увагу, що раніше представники КМДА неодноразово наголошували на відсутності списку потерпілих та цивільних позивачів до неї. Однак, за його інформацією, у процесі слідства такий список правоохоронцями складено і надано міськдержадміністрації. `Відтак, нині жертви афери можуть в судовому порядку відстоювати порушені права і вимагати відшкодування збитків`, - сказав В.БОДНАР.
За словами начальника Головного слідчого управління, щоб максимально можливо компенсувати збитки, на квартиру обвинувачуваного і його 4 автомобілі накладено арешт. Також під арештом знаходяться рахунки підприємств, що входили до групи компаній `Еліта-Центр`, на яких розміщено 1,5 млн. грн., і незавершене будівництво житлового комплексу по вул.Отто Шмідта, 34-42, вартість якого становить 27 млн. грн.
За інформацією Головного слідчого управління, розслідування справи відносно двох інших оголошених у розшук підозрюваних триває.
Як повідомляв УНІАН, у лютому ц.р. перший заступник міністра внутрішніх справ України Михайло КОРНІЄНКО заявив, що до суду вже передано кримінальну справу стосовно одного з причетних до афери Ігоря ЦИГАНКА (генерального директора ТОВ `Фінансово-будівельна група `Еліта-Центр`).
М.КОРНІЄНКО висловив сподівання, що « протягом березня буде передано до суду справу по другому громадянину – ТЕРЕНТЬЄВУ` (начальник відділу продажу ТОВ `НДЦ Прогрес` Андрій ТЕРЕНТЬЄВ).
За його словами, встановлено, через які основні банки здійснювалися фінансові операції, у розшуку перебуває 6 осіб, причетних до махінації, в тому числі і головні фігуранти (зокрема, керівник групи компанії «Еліта-Центр» Олександр ВОЛКОНСЬКИЙ).
Довідка УНІАН. У результаті будівельної афери «Еліта-Центр» у Києві, розслідування якої розпочалось на початку 2006 р., постраждали понад 1,5 тис. осіб. За даними міліції, компанія укладала з громадянами договори про пайову участь у спорудженні будинків у різних районах столиці, проте будівництво за цими адресами не велося. Досудове слідство встановило факти подвійного і потрійного оформлення договорів на одні й ті самі квартири.
27 грудня 2006 р. Генпрокуратура затвердила обвинувальний висновок і направила в суд кримінальну справу про звинувачення одного громадянина у скоєнні злочинів, передбачених частиною 5 статті 191 і частинами 2 і 3 статті 358 Кримінального кодексу України (привласнення чужого майна в особливо великих розмірах й підробка документів), стосовно афери з компанією `Еліта-Центр`.
УНІАН
Идентификатор: 1700