У Києві черговиків планують забезпечувати квартирами з вторинного ринку

У Києві черговиків планують забезпечувати квартирами з вторинного ринку

Міська влада Києва має намір найближчим часом розпочати в столиці програму з забезпечення черговиків квартирами в будинках вторинного ринку, що має значно прискорити просування черги.
Про це повідомив сьогодні під час урочистої церемонії вручення киянам ключів від соціальних квартир мер столиці Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ.
`Для того, щоб значно скоротити чергу на отримання житла ми розпочали нову програму реалізації квартир, які одержуємо від забудовників. Ви напевно знаєте, що за моєї влади ми збільшили для будівельників, багато з яких будують елітні будинки, відрахування до бюджету від 5% до 15%. Ці відсотки (у вигляді житла – УНІАН) ми реалізовуватимемо на ринку на конкурсних, а значить на аукціонних умовах. За рахунок цього ми купуватимемо квартири на вторинному ринку”, - розповів Київський міський голова.
Таке рішення він пояснив тим, що “люди, у яких взагалі немає квартири, або він з підвалу витягнутий”, коли одержують житло в будинку, де живуть самі мільйонери, відчувають себе некомфортно. “А з другого боку, навіщо, що називається, зпаскуднювати захід. Йому потрібна квартира! І таким як він потрібно квартир більше”, - додав мер.
“Я думаю ефект буде колосальним від того нововведення, яке ми зробимо - тобто не в самому побудованому будинку, а на вторинному ринку, але хороші квартири”, - сказав Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ.
У свою чергу заступник голови КМДА — начальник Головного управління житлового забезпечення Михайло ГОЛИЦЯ в інтерв`ю журналістам зазначив, що в будинках нових поліпшених планувань є квартири по 200 кв. м, дворівневі, які передають забудовники до міського фонду. “Йдеться про те, щоб ці квартири продати. Такий механізм відпрацьовується. Сьогодні є рішення Київради, яке дозволяє Головному управлінню житлового забезпечення це зробити, але питання в тому, щоб зробити це відкрито, прозоро, з аукціону. Тобто продати великі квартири і придбати квартири на вторинному ринку і в тих будинках, які вже побудовані і здані в експлуатацію, тому що вони теж вторинні. Вторинне житло починається з моменту здачі в експлуатацію”, - пояснив М.ГОЛИЦЯ.
Сьогодні за його словами, така робота вже ведеться – мерія продає великі квартири і купує маленькі.
“Я не бачу в цьому нічого поганого, щоб придбати квартиру, яка відповідає санітарним вимогам, технічним, придатну для мешкання, безумовно з ремонтом”, - сказав начальник управління.
Цього року, за його інформацією, планується здати 2 тис. 890 квартир.соціального житла для малозабезпечених громадян (2 тис. 651 в 2006 р). Але при впровадженні нової програми з продажем великих квартир ця цифра зросте.
Квартирна черга минулого року становила в Києві 140 тис. сімей, після проведеної міською владою інвентаризації вона скоротилася на 18 тис.
УНІАН
Идентификатор: 1791