Влада Буковини заявляє про зрив графіка будівельних робіт до 600-річчя Чернівців через ускладненість тендерних процедур

Влада Буковини заявляє про зрив графіка будівельних робіт до 600-річчя Чернівців через ускладненість тендерних процедур

Графік реставраційно-будівельних робіт до 600-річчя Чернівців зривається через ускладненість державних тендерних процедур.
Про це на сьогоднішній спільній прес-конференції із головою Чернівецької облради Іваном ШИЛЕПНИЦЬКИМ заявив міський голова Чернівців Микола ФЕДОРУК.
За його словами, „через ускладненість тендерних процедур може бути зірвано графік реставраційно-будівельних робіт, які ведуться у Чернівцях до 600-річчя міста за кошти як міського, так і державного бюджетів”.
Нещодавнє звернення Чернівецької міської ради, обласної ради, голови Чернівецької ОДА до Верховної Ради, Кабміну щодо термінової потреби спростити механізм державних закупівель залишилися без дієвого реагування. Тому сьогодні на Буковині муніципальна влада вирішила на один день не здійснювати жодних видатків з місцевих бюджетів, щоб „привернути увагу центральних органів влади до потреби термінового виправлення ситуації”.
Чернівецький міський голова М.ФЕДОРУК та голова обласної ради І.ШИЛЕПНИЦЬКИЙ заявили про підтримку територіальними громадами Буковини попереджувальної акції протесту проти існуючої загальноукраїнської корупційної схеми при здійсненні державних закупівель, яка спричиняє до 10% додаткових витрат від вартості предмету закупівлі. Зокрема, торік на Буковині додаткові витрати на організацію проведення тендерних закупівель становили 16-23 мільйона гривень. Із вступом в дію в березні у цього року поправок до діючого закону ця сума на Буковині може за рік зрости до 130 мільйонів гривень. Лише навчання членів тендерних комітетів обійдеться бюджетним установам області в 9 мільйонів гривень, що не звільняє від потреби укладати угоди на платні інформаційно-консультативні послуги з ТОВ «Європейське консалтингове агентство».
На прес-конференції керівники органів місцевого самоврядування Буковини запропонували спростити механізм державних закупівель для окремих груп товарів і послуг, необхідних для виконання соціальних програм, створити всеукраїнський безкоштовний інтернет-портал для розміщення оголошень про тендерні закупівлі, а також єдиний державний орган для контролю за проведенням тендерних процедур тощо.
УНІАН
Идентификатор: 1825