Київрада вирішила відшкодовувати дачникам Русанівських садів збитки через оцінку вартості їх майна

Київрада вирішила відшкодовувати дачникам Русанівських садів збитки через оцінку вартості їх майна

Сесія Київської міської ради прийняла рішення про відшкодування дачникам Русанівських та Воскресенських садів збитків через оцінку вартості їх майна.
Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення було ухвалене сьогодні на пленарному засіданні сесії Київради з метою захисту інтересів членів садових товариств при винесенні з траси забудови Подільського мостового переходу частини садових ділянок Русанівських та Воскресенських садів.
Згідно з рішенням, комунальному підприємству “Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва” доручено від імені Київради для забезпечення суспільних потреб викупити земельні ділянки на території зазначених садів, які знаходяться у приватній власності громадян, з вирішенням у повному обсязі майново-правових питань, а також забезпечити компенсацію громадянам, які не оформили право власності і ділянки яких підлягають винесенню з території будівництва мостового переходу, за земельні ділянки, зелені насадження, садові будинки та інші споруди на підставі матеріалів земельної інвентаризації.
Коментуючи це рішення, радник Київського міського голови, в.о. заступника голови Київської міської державної адміністрації Іван САЛІЙ зазначив, що воно “розблоковує ситуацію в цілому” і дозволить вирішити проблему відселення. Тепер, за його словами, “Дирекція” наділена повноваженнями укласти угоди про компенсацію власникам дач, незалежно від того, чи є у них оформлене право власності на земельну ділянку, чи немає.
І.САЛІЙ нагадав, що ще в 1999 р. Київрада заборонила фактично приватизацію земельних ділянок, і таким чином спроби міської влади вирішити питання компенсацій через судові рішення “не вдались”.
“Оскільки ці власники не мають права на майно, не мають оформлених прав на землю, то немає і спору”, - пояснив І.САЛІЙ.
Він також повідомив, що планується вже на наступній сесії Київради затвердити розмір компенсації по кожній окремій ділянці.
І.САЛІЙ також зазначив, що передбачаються ті ж самі варіанти компенсацій, а саме: надання інших земельних ділянок і будівництво садових будинків “під ключ”; надання земельної ділянки з усіма необхідними змонтованими інженерними мережами та грошова компенсація; повна компенсація за землю, будинки та зелені насадження; надання квартир.
Як повідомляв УНІАН, за інформацією прес-служби КМДА, оцінюватимуть землі фірми з відповідною ліцензією після тендера.
На думку голови постійної комісії Київради із земельних питань Олексія ЄВЛАХА, новий проект є юридично коректнішим за попередній, в якому пропонувалась компенсація без попередньої оцінки майна.
За даними генерального директора “Київавтодору” Володимира ЖУКОВА, на сьогодні 112 із 188 жителів Русанівських садів, будинки яких підлягають знесенню для прокладання Подільсько-Воскресенського мостового переходу, згодні поступитися своїм житлом в обмін на один із альтернативних варіантів - нові ділянки, квартири або грошову компенсацію.
УНІАН
Идентификатор: 2057