В указі Президента про будівництво доступного житла пропонується 30% його вартості фінансувати за рахунок держави - Шлапак

В указі Президента про будівництво доступного житла пропонується 30% його вартості фінансувати за рахунок держави - Шлапак

В Указі Президента Віктора ЮЩЕНКА про будівництво доступного житла в Україні пропонується 30% його вартості фінансувати за рахунок держави.
Як повідомляє прес-служба глави держави, на цьому наголосив сьогодні під час брифінгу перший заступник глави Секретаріату Президента України – представник Президента у Кабінеті Міністрів Олександр ШЛАПАК.
За його словами, житлова політика держави належить до пріоритетних питань у діяльності Президента, тому він вважає за необхідне знайти «нову форму» будівництва доступного житла.
На вирішення цього питання і спрямований його Указ «Про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні та поліпшення забезпечення громадян житлом», який глава держави підписав учора в Полтаві, зауважив О.ШЛАПАК.
Він звернув увагу на те, що попри досить стрімкий розвиток будівельної галузі, ми не отримали адекватного рішення житлової проблеми.
О.ШЛАПАК підкреслив, що держава, на превеликий жаль, фактично самоусунулася з цього ринку. «Крім невеликих вкладень, які ми отримуємо в бюджеті для будівництва житла для специфічних категорій населення, таких як військовослужбовці, державні службовці, у нас фактично немає коштів, які б закладалися на вирішення цієї проблеми. Люди, які б хотіли покращити своє житлове становище, залишилися наодинці із ринком, а ринок у нас абсолютно викривлений. На сьогодні ми фактично маємо ринок елітного житла, що перетворився у надвисокорентабельний бізнес, в який можуть вкласти кошти тільки дуже й дуже забезпечені громадяни», - констатував О.ШЛАПАК.
Коментуючи зміст президентського Указу, заступник глави Секретаріату наголосив на його важливості у розв’язанні соціальних питань у державі. «Цей Указ етапний, його реалізація дозволить принципово по-іншому підійти до вирішення житлової проблеми», – сказав О.ШЛАПАК.
Він зауважив, що для вирішення цієї проблеми необхідна консолідація зусиль всіх зацікавлених сторін: держави, місцевих державних адміністрацій, будівельних компаній, банків і власників інженерних мереж. «Без консолідації зусиль усіх, хто причетний до будівництва житла, без того, що кожен з них піде на певні поступки, нам ці питання не вирішити. Насамперед, держава має продемонструвати бажання вирішувати цю проблему», - наголосив заступник глави Секретаріату Президента.
В Указі запропоновано, аби держава найактивнішим чином виступила на цьому ринку, тобто «держава робить свій внесок шляхом внесення 30% вартості житла». За розрахунками Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента, за таких умов для державної підтримки спорудження доступного житла необхідно витрачати 0,5% ВВП. «Безумовно, це буде не елітне житло, а скромних стандартів», – сказав О.ШЛАПАК.
В Указі прописані відповідні підходи, зокрема, щодо прозорості переліку тих людей, хто має потребу в такому житлі. Також багато уваги приділено дерегуляції будівельної галузі, оскільки вона досі працює за застарілими регулятивними нормами.
На думку О.ШЛАПАКА, Указ заклав всі необхідні підвалини для того, щоб запрацювала запропонована схема. Але вона потребує певного законодавчого підгрунтя, тому далі важливими стають вимоги до Кабінету Міністрів України, «оскільки більшість таких рішень потребують прийняття на рівні парламенту».
Як повідомляв УНІАН, 8 листопада Президент підписав указ «Про заходи з будівництва доступного житла в Україні і покращення забезпечення громадян житлом». В указі Кабінету міністрів доручено передбачити в держбюджеті-2009 витрати на будівництво доступного житла в обсязі не менше 0,5% ВВП, розробити в 6-місячний термін для розгляду Верховною Радою законопроект про будівництво доступного житла.
*** За даними Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента України, квартирна черга на надання житла на кінець 2006 року становить 1300 тис. сімей. Отримали житло протягом року 20 тис. сімей.
У 2006 році збудовано 82 тис. квартир загальною площею 8628 тис. кв. м.
Ці показники підвищилися порівняно з 2003 роком (збудовано 62 тис. квартир площею 6433 тис. кв. м.), але знизилися відносно 1990 року – відповідно 279 тис. квартир площею 17447 тис. кв. м.
Частка введеного в експлуатацію житла за рахунок коштів держбюджету, порівняно з 2005 роком, знизилася на 0,8%. У 1995 році цей показник становив 13,7%.
УНІАН
Идентификатор: 3263