Міліція вживає заходи для запобігання вивозу піску з найбільшого в Україні Цюрупінського родовища

Міліція вживає заходи для запобігання вивозу піску з найбільшого в Україні Цюрупінського родовища

Цюрупінське районне відділення внутрішніх справ, починаючи з неділі, 11 листопада, заблокувало під`їзні шляхи до Цюрупінського родовища кварцового піску.
Про це кореспонденту УНІАН повідомили в Центрі громадських зв`язків Управління МВС в Херсонській області.
"Дільничні інспектори сьогодні перекрили під`їзд до кар`єру за розпорядженням керівництва обласного управління", - повідомили в ЦГЗ УМВС, зокрема, зазначивши, що вказані заходи було вжито за дорученням Президента України Віктора ЮЩЕНКА, 10 листопада, який перебував, з одноденною робочою поїздкою в Херсонській області.
У прес-центрі зазначили, що вивіз піску буде обмежено на час розслідування обставин і встановлення законності здійснення промислового видобутку на родовищі.
Як повідомлялося, в ході робочої поїздки в Херсонську область Президент В.ЮЩЕНКО доручив прокурору Херсонської області Василю ЧЕРНІКОВУ, а також начальнику облуправління МВС Михайлу ЯСЕЛЬСКОМУ в 10-денний термін надати результати розслідування про законність видобутку піску в Цюрупінському лісництві, а також результати виконання його доручення від 2005 року щодо припинення безконтрольного видобутку піску в цьому родовищі.
При цьому Президент безпосередньо вказав на конкретну комерційну структуру, яка найнялася в обмін на пісок побудувати протипожежний гідротехнічний комплекс на території лісництва ще до 2005 року, але досі не виконала своїх зобов`язань.
За розрахунками Херсонської облдержадміністрації, орієнтовна сума шкоди, завданої державі при незаконному видобутку піску в Цюрупінському районі, становить 5,1 млн. грн.
Державне управління екології і природних ресурсів в області веде боротьбу з незаконним видобутком піску в Цюрупінському районі ще з 2000 року, точніше, з того моменту, як цими розробками почало займатися ТОВ «Кварц». Ця фірма підписала договір про будівництво біотехнічного протипожежного комплексу на території Пролетарського лісництва. Комплекс включає створення в лісовому масиві просік і низьких водоймищ для локалізації й боротьби з лісовими пожежами.
Договір між ТОВ «Кварц» і Цюрупінськім лісовим господарством передбачав розрахунки за виконані роботи піском, видобутим при створенні біотехнічного комплексу. Але, відповідно до законодавства, кварцовий пісок з Цюрупінського піщаного родовища (123 млн. кубометрів) є корисними надрами, тобто державною власністю. Розпоряджатися цією власністю можна лише за умови отримання спеціального дозволу. Такого дозволу ні у ТОВ «Кварц», ні у лісництва немає.
УНІАН
Идентификатор: 3273