Мінрегіонбуд має намір зменшити вартість доступного житла на 30% за рахунок дешевих будматеріалів

Мінрегіонбуд має намір зменшити вартість доступного житла на 30% за рахунок дешевих будматеріалів

Міністерство регіонального розвитку і будівництва має намір зменшити вартість доступного житла на 30% за рахунок дешевих будматеріалів.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр регіонального розвитку і будівництва України Василь КУЙБІДА сьогодні на брифінгу, присвяченому програмі “Доступне житло”.
«Ми працюватимемо, щоб з`явилися нові, дешевші матеріали, які, за нашими розрахунками, дозволять знизити вартість доступного житла на 30%», - сказав міністр. Крім того, за його словами, здешевленню доступного житла також сприятиме розробка типових проектів будинків.
В.КУЙБІДА також зазначив, що для реалізації програми необхідно внести зміни до існуючих законів або прийняти нові, розробити нові державні будівельні норми (ДБН), які визначать якість житла. А для залучення забудовників необхідно раціоналізувати дозвільну систему, підвищити статус головних архітекторів міст, скоротити процедуру узгоджень при проектуванні і здачі в експлуатацію житла, сказав міністр.
Як повідомляв УНІАН, на нараді з питань будівництва доступного житла Президент України Віктор ЮЩЕНКО закликав оптимізувати систему будівництва доступного житла.
В.ЮЩЕНКО нагадав, що зараз у черзі на житлі перебувають 1,3 млн. чоловік. При цьому, за його словами, за рік будується 87 тис. квартир, а для обслуговування черги – тільки 20 тис. квартир. Тому, підкреслив В.ЮЩЕНКО, основною ідеєю повинне стати напрацювання концепції будівництва не елітного або соціального, а саме доступного житла, оскільки це стосується 2/3 громадян.
Президент нагадав, що згідно з раніше напрацьованою системою, третина коштів для будівництва доступного житла має виділятися з державних джерел фінансування, а дві третини – надходити за рахунок системи кредитів.
В.ЮЩЕНКО зазначив, що, згідно з даними експертів, 42% складової ціни кожного квадратного метра формується на етапі бюрократичних процедур, тобто відведення землі, реєстрації тощо.
За словами Президента, за деякими даними, це призвело до того, що на сьогодні Київ входить у “вісімку» найдорожчих міст світу. Як зазначив В.ЮЩЕНКО, це сталося не тому, що тут живуть дуже багаті люди, а за рахунок надміру ускладненого і корумпованого механізму будівництва житла.
28 січня перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр ШЛАПАК повідомив, що в поточному році планується виділення 500 млн. грн. для будівництва доступного житла. За його словами, необхідну суму планується додатково віднайти в бюджеті.
Також він зазначив, що цього року законодавчо планується закріпити поняття "Доступне житло" і безкоштовне виділення землі під його будівництво.
О.ШЛАПАК додав, що це гроші, які не ведуть до інфляційного зриву і які швидко повертаються до бюджету у вигляді податків.
УНІАН
Идентификатор: 3703