Київрада прийняла рішення про будівництво на Троєщині ТЕЦ на відновлювальному паливі

Київрада прийняла рішення про будівництво на Троєщині ТЕЦ на відновлювальному паливі

В Деснянському районі Києва біля ТЕЦ-6 побудують ТЕЦ на відновлювальному паливі.
Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні Київрада прийняла остаточне рішення щодо майбутнього заводу з переробки твердих побутових відходів в Києві на Троєщині.
Питання було винесено сьогодні на розгляд депутатів Київради першим заступником голови Київської міської державної адміністрації Анатолієм ГОЛУБЧЕНКОМ у зв`язку з тим, що в попередньому рішенні Київрада відвела земельну ділянку біля ТЕЦ-6 для будівництва сміттєпереробного заводу з термічним знешкодженням залишкової частини ТПВ. За його словами, у зв`язку зі зміною назви майбутнього підприємства - на ТЕЦ на відновлювальному паливі, - необхідно внести зміни до відповідного рішення Київради.
Одночасно на сесії було порушено питання про врахування думки мешканців Троєщини, де проживає понад 300 тис. осіб, щодо майбутнього будівництва. За словами А.ГОЛУБЧЕНКА, на громадських слуханнях з питання будівництва ТЕЦ на відновлювальному паливі “майже 71,3% мешканців Києва згідно з даними інтеропитування” підтримали її будівництво в Деснянському районі Києва. У свою чергу депутат фракції БЮТ Сергій МЕЛЬНИК повідомив, що у вівторок на сесії Деснянської райради було прийнято рішення звернутися до Київради з проханням про відміну рішення щодо виділення на Троєщині місця під будівництво сміттєспалювального заводу.
За інформацією С.МЕЛЬНИКА, за зазначене звернення голосували депутати від всіх фракцій райради, в.т. і депутати від Блоку Черновецького. У зв`язку з чим С.МЕЛЬНИК запропонував не поспішати з прийняттям рішення, від якого залежить доля цілого мікрорайону, а детально вивчити питання будівництва ТЕЦ на відновлювальному паливі в Деснянському районі.
У свою чергу представник фракції Партії регіонів Сергій ЗІМІН зазначив, що заплановане будівництво відповідає Генплану розвитку Києва, а крім того він особисто був у Відні і бачив там аналогічний завод. “Це найсучасніший завод з переробки сміття”, - запевнив він, зазначивши, що на ньому буде найсучасніша чотирьохступенева система газоочистки.
Голова Постійної комісії Київради з питань екології Анатолій КОВАЛЕНКО висловив підтримку щодо необхідності будівництва підприємства, але наголосив на тому, що варто провести незалежну екологічну експертизу проекту нової ТЕЦ, що планується побудувати в Києві, з залученням іноземних фахівців, “щоб нам не була продана застаріла технологія”.
А.ГОЛУБЧЕНКО ще раз підкреслив, що вже визначений переможець конкурсу з будівництва ТЕЦ на Троєщині – ним стала відома австрійська фірма. Він також підкреслив, подібне підприємство з переробки сміття працює у Відні в центрі житлової забудови і ніякої шкоди від нього немає і в цьому переконалась робоча група, до якої ввійшли в т.ч. громадяни-мешканці Деснянського району, які разом з фахівцями відвідали Відень.
Він нагадав, що завод не тільки перероблятиме сміття, а й вироблятиме електро- та теплоенергію. Запланована потужність підприємства 500 тонн (сміття – УНІАН) на рік. А впровадження на запланованому для будівництва підприємстві технології термічного знешкодження відходів надасть можливість отримувати Києву, зокрема, електроенергії додатково до 30 мегават на рік.
За інформацією А.ГОЛУБЧЕНКА, передбачено фінансування на проектування та будівництво об`єктів інженерної інфраструктури ТЕЦ на відновленому паливі в обсязі 2 млн. грн. Загалом з міського бюджету на виконання робіт з відведенню земельної ділянки та на розробку техніко-економічних розрахунків з будівництва ТЕЦ вже витрачено майже 1 млн. грн.
За його поясненням, заплановане для будівництва підприємство лише змінює свою назву на більш сучасну та ту, що більше йому відповідає - ТЕЦ на відновленому паливі. “Зі зміною назви об`єкта його цільове призначення не змінюється. Усі технологічні, технічні, екологічні та інші параметри об`єкта не змінюються і про це є підтвердження фахівців”, - наголосив А.ГОЛУБЧЕНКО.
Сьогодні на засіданні сесії Київради 82 депутати підтримали внесення змін в попереднє своє рішення від 26.06.07 "Про надання Головному управлінню комунального господарства КМДА земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування сміттєпереробного заводу з термічним знешкодженням залишкової частини ТПВ біля ТЕЦ-6 у Деснянському районі Києва" в частині зміни назви об`єкта будівництва.
Як повідомляв УНІАН, сміттєспалювальний завод (тепер ТЕЦ на відновлювальному паливі -УНІАН) в Києві будуватиме австрійська фірма «AVN», яка виграла тендер. Обсяг інвестицій, який пов`язаний з цим проектом становить близько 400 млн. доларів. Завод планується побудувати за 3 роки.
УНІАН
Идентификатор: 3723