Секретаріат Президента розробив законодавчі пропозиції з метою унеможливити махінації при будівництві житла

Секретаріат Президента розробив законодавчі пропозиції з метою унеможливити махінації при будівництві житла

У Секретаріаті Президента України розроблено пакет законодавчих пропозицій, які не дозволять в майбутньому ошукувати громадян при будівництві житла.
Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу повідомила заступник глави Секретаріату Марина СТАВНІЙЧУК.
«У Секретаріаті Президента України ведеться робота по двох напрямках: по конкретному вирішенню проблеми постраждалих «Еліта-Центр», але разом з тим ведеться робота по аналізу чинного правового врегулювання в сфері будівництва за кошти громадян», - сказала М.СТАВНІЙЧУК.
Вона підкреслила, що на сьогодні Секретаріат розробив пропозиції щодо внесення змін та доповнень в законодавство України з тим, щоб не допускати в майбутньому зловживань у сфері будівництва житла.
Вона зауважила, що на сьогодні в Секретаріаті є інформація по десяти компаніях, які займаються шахрайством у сфері будівництва, і вже дані доручення Генпрокуратурі та МВС прискорити розслідування кримінальних справ та проведення досудового слідства.
М.СТАВНІЙЧУК наголосила, що необхідно змінити систему містобудівної діяльності і створити механізм, за яким на аукціон буде виноситись конкретний інвестиційний проект, при цьому брати участь в ньому зможуть компанії, які мають можливості будувати.
«Не можна допустити ситуації, коли будь-яка структура, яка вирішила займатись ошукуванням людей, буде себе показувати як забудовник», - підкреслила М.СТАВНІЙЧУК.
Також вона зазначила, що Секретаріат вважає, що необхідно на законодавчому рівні забезпечити реєстрацію прав на майно та відповідне гарантування на державному рівні цих прав, оскільки сьогоднішня система призводить до того, що доволі часто одна й та сама квартира продається декільком покупцям, або покупці вкладають гроші в квартири, які ще не мають плану забудови.
«З огляду на це ми вважаємо за потрібне запровадити реєстр інвестиційних договорів та договорів про будівництво багатоквартирних будинків. Ці реєстри мають вестися на місцевому рівні – там, де даються дозволи на будівництво», - сказала вона.
За її словами, це дасть змогу місцевим органам влади проводити ефективний моніторинг і контроль у сфері залучення коштів громадян на будівництво житла.
Вона додала, що також мають бути запроваджені реєстри забудовників і реєстри всіх об`єктів будівництва, де залучаються приватні інвестори.
За її словами, таким чином буде створена паралельна система контролю за веденням будівництва. Також, підкреслила М.СТАВНІЙЧУК, місцевій владі слід надати право контролю за строками будівництва, і в разі їх порушення місцева влада мала б у встановленому порядку проводити санацію таких підприємств.
Вона також додала, що має бути законодавчо запроваджено механізм відповідальності забудовників за ті чи інші порушення. За її словами, в національному законодавстві повинно бути заборонено рекламу та оголошення про продаж квартир до моменту отримання дозволу на виконання будівельних робіт. Як зазначила М.СТАВНІЙЧУК, дуже часта компанії, маючи тільки намір будувати, без відповідних дозволів та обладнання вже залучають гроші інвесторів. За її словами, якщо буде створено окремий законодавчий акт, який регламентуватиме будівництво багатоквартирних будинків за кошти громадян, то це унеможливить повторення афери на кшталт «Еліта-центр». Вона також додала, що законодавчо має бути забезпечена участь громадян в моніторингу діяльності компаній, які використовують їх кошти.
УНІАН
Идентификатор: 3765