Кабмін утворив комісію з розв`язання проблеми забезпечення житлом інвесторів “Еліта-центр”

Кабмін утворив комісію з розв`язання проблеми забезпечення житлом інвесторів “Еліта-центр”

Кабінет міністрів України розпорядженням №258-р від 8 лютого 2008 року утворив комісію з розв’язання проблеми забезпечення житлом інвесторів, які зазнали збитків внаслідок діяльності групи будівельних компаній “Еліта-центр”.
Текст відповідного розпорядження за підписом прем`єр-міністра України розміщений на Урядовому порталі.
Комісію очолив міністр регіонального розвитку та будівництва Василь КУЙБІДА.
Уряд також затвердив план першочергових заходів з виконання Указу Президента України від 4 лютого 2008 р. № 89 “Про невідкладні заходи щодо розв`язання проблеми забезпечення житлом інвесторів, які зазнали збитків внаслідок діяльності групи будівельних компаній “Еліта-центр”.
Згідно з планом, МВС та КМДА повинні до квітня 2008 року визначити перелік інвесторів компанії “Еліта-центр” та обсягів їхніх збитків з підтвердними матеріалами щодо кожного інвестора).
Мін`юст, МВС, Київська міськдержадміністрація, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг, Мінекономіки, Мінфін та Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку повинні у березні 2008 року підготувати та направити комісії висновок щодо правових підстав компенсації збитків інвесторам.
Крім того, до квітня 2008 року (включно) Київська міськдержадміністрація, МВС, Мінфін, Мінекономіки, Мін’юст та Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг повинні визначити обсяги зобов`язань групи будівельних компаній “Еліта-центр” перед інвесторами в частині розміру внесених коштів, кількості та площі проінвестованих квартир.
Планом також передбачається, що Мінрегіонбуд, Мін`юст, Держземагентство та Київська міськдержадміністрація до травня 2008 року (включно) повинні забезпечити виділення земельних ділянок для будівництва житла згідно з інвестиційними зобов`язаннями перед інвесторами “Еліта-центра”.
Крім того, уряд доручив Мінрегіонбуду та Київській міськдержадміністрації до квітня 2008 року підготувати пропозиції щодо залучення будівельних компаній до будівництва житла для постраждалих інвесторів, а іншим галузевим міністерствам та відомствам – пропозиції щодо правового врегулювання питання захисту інвесторів “Еліта-центр”.
Уряд також розраховує у другому півріччі 2008 року розробити план заходів щодо вдосконалення нормативно-правових актів у сфері фінансування будівництва житла з визначенням гарантій захисту прав громадян у процесі інвестування будівництва житла.
Як повідомляв УНІАН, 12 лютого Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав указ «Про додаткові заходи щодо розв`язання проблеми забезпечення житлом громадян, постраждалих внаслідок діяльності групи будівельних компаній «Еліта-центр»».
Зокрема, з метою забезпечення якнайшвидшого відновлення порушених прав громадян, постраждалих від «Еліта-центр» та опрацювання пропозицій щодо гарантування їхніх прав у процесі інвестування будівництва житла, В.ЮЩЕНКО доручив Київській міській державній адміністрації разом із Міністерством внутрішніх справ України скласти у двотижневий строк за участю представників постраждалих громадян перелік фізичних і юридичних осіб, визнаних у встановленому порядку потерпілими внаслідок діяльності групи будівельних компаній «Еліта-центр».
Окремо Кабінету міністрів України В.ЮЩЕНКО доручив забезпечити опрацювання комісією для вирішення питань забезпечення житлом громадян, постраждалих внаслідок діяльності групи будівельних компаній «Еліта-центр», пропозицій про внесення змін до законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання житлового будівництва в Україні та посилення захисту та гарантування прав інвесторів.
Контроль за виконанням цього указу покладено на заступника глави Секретаріату Президента України Марину СТАВНІЙЧУК.
Довідка УНІАН. У результаті будівельної афери «Еліта-центр» у Києві постраждали понад 1,5 тис. осіб. За даними міліції, ця компанія укладала з громадянами договори про пайову участь у будівництві будинків у різних районах Києва, проте будівництво за цими адресами не велося. Загальну суму коштів, одержаних шахраями, міліція оцінює в 400 млн. грн.
УНІАН
Идентификатор: 3769