Представники громадських організацій створили коаліцію для лобіювання житлової реформи в Україні

Представники громадських організацій створили коаліцію для лобіювання житлової реформи в Україні

Представники громадських організацій, об`єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і незалежні експерти створили коаліцію для лобіювання житлової реформи в Україні.
Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомила представник Громадської мережі "Опора" Тетяна БОЙКО.
Як передає кореспондент УНІАН, за її словами, «сьогодні кожен четвертий житель українських міст проживає в будинках, які знаходяться в незадовільному технічному стані і вичерпали свій ресурс. Третина багатоквартирних будинків потребує капітального ремонту".
"Житлово-комунальне господарство щороку споживає майже 40% усіх енергоресурсів країни. Разом з тим громадяни не можуть одержати від ЖЕКів відомостей про вартість обслуговування їхньої частки власності в загальних витратах будинку», - зазначила Т.БОЙКО.
Як вважає член правління Всеукраїнської доброчинної організації «Інститут місцевого розвитку» Олександр КУЧЕРЕНКО, однією з основних проблем, які гальмують реформу ЖКГ в Україні, є недостатні темпи збільшення кількості ОСББ в Україні. «В цілому по Україні майже 90% квартир є приватизованими, при цьому тільки в 6% багатоквартирних будинків створені ОСББ. Громадяни досі не розуміють, навіщо їм створювати об`єднання співвласників», - зазначив О.КУЧЕРЕНКО і додав: «Склалася безглузда ситуація, коли квартири в будинку приватизовані, а управління будинком і прибудинковими територіями здійснюють державні організації».
Разом з тим, на думку експерта, створенню ОСББ перешкоджає недосконала законодавча база, яка, зокрема, не передбачає передачу у власність мешканцям будинку прибудинкової території. «Відсутня конкуренція на ринку надання комунальних послуг, тому ЖЕКи продовжують зберігати монопольне становище, що також не сприяє розвитку ОСББ», - підкреслив О.КУЧЕРЕНКО.
У свою чергу, голова громадського об`єднання «Спілка власників житла» Михайло БЕРЕЗОВЧУК висловив співчуття у зв`язку з тим, що жителі будинків не хочуть брати на себе відповідальність за їх обслуговуванням. «Небажання мешканців створювати ОСББ співпадає з бажанням місцевої влади і ЖЕКів не відпускати зі свого управління багатоквартирні будинки. При цьому вже створені ОСББ одержують від держави урізане фінансування, хоча мають знаходитися з ЖЕКами в однакових умовах. Йде постійна боротьба між ОСББ і водоканалами та енергетичними компаніями», - сказав М.БЕРЕЗОВЧУК.
Він переконаний, що після ухвалення Верховною Радою законопроекту «Про зміни до закону про ОСББ», який був зареєстрований у ВР у грудні 2007 року, ситуація зі створенням ОСББ може значно покращати. «У законопроекті є революційна норма, котра дозволяє спростити створення ОСББ. Сенс у тому, що якщо на перші засновницькі збори об`єднання не прийшли 50% власників житла цього будинку, як цього вимагає нинішній закон, то на наступних зборах, які будуть проходить через два тижні, кворум вважається, якщо в зборах беруть участь хоч б три власники квартир. Хоча це й не звично для нас, але в усьому світі процес створення ОСББ проходить саме так», - повідомив М.БЕРЕЗОВЧУК.
Підсумовуючи сказане, він зазначив, що в рамках створеної коаліції здійснюватиметься обмін досвідом між ОСББ України. «Ми плануємо організувати інформаційно-просвітницькі кампанії для населення щодо необхідності створення ОСББ. Інтереси ОСББ лобіюватимуться через вдосконалення нормативно-правової бази», - підкреслив М.БЕРЕЗОВЧУК.
УНІАН
Идентификатор: 3821