Мінрегіонбуд ініціює зміни до Порядку ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві

Мінрегіонбуд ініціює зміни до Порядку ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві

2274 ліцензій на виконання певних видів господарської діяльності у будівництві було видано за 9 місяців 2008 року. Це втричі менше, ніж за відповідний період минулого року.
Як відомо, з 1 січня 2008 року діє новий Порядок ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві, затверджений Постановою КМУ від 5 грудня 2007 року №1396. Він дозволив суттєво підвищити технічний рівень будівельних організацій, здійснити їх структуризацію, усунути з будівельного ринку фірми-одноденки, а також зменшити тіньові схеми будівельних проектів. Однак, у процесі апробації нового Порядку ліцензування, виникла необхідність у деяких змінах і уточненнях. Тому Мінрегіонбуд підготував проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві». Частина змін носять процедурний характер:
- для переоформлення ліцензії суб`єкт господарювання зобов`язаний протягом десяти робочих днів подати органу ліцензування заяву про переоформлення;
- дублікат ліцензії видається протягом десяти днів після надходження заяви від суб`єкта господарювання;
- у разі анулювання ліцензії через порушення ліцензійних умов або з аварії, що сталася з вини суб`єкта господарювання, він має право звернутися із заявою про видачу нової ліцензії не раніше, ніж через рік з дати прийняття рішення про анулювання.
Новий Порядок має і принципові моменти, спрямовані на сприяння учасникам будівельного ринку. Так, документом встановлюється, що ліцензування господарської діяльності, пов`язаної із створенням об`єктів архітектури, здійснюють Держархбудінспекція та її територіальні органи – інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі. Це наблизить видачу ліцензій до суб`єктів господарювання, скоротить витрати і час на отримання ліцензій.
Також за новим Порядком між Держархбудінспекцією та її територіальними органами встановлюється розподіл видачі ліцензій залежно від складності робіт, які має намір здійснювати суб`єкт господарювання. Так, лише Держархбудінспекція буде проводити ліцензування робіт з розроблення містобудівної документації, проектування і спорудження висотних будинків, реставрації містобудування, ліцензування суб`єктів нерезидентів.
Проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві» розглянуть найближчого четверга на засіданні Урядового комітету.
http://www.minregionbud.gov.ua/
Идентификатор: 4845