Робоча група столичної мерії вивчає позитивний досвід Москви у розробці Генплану

Робоча група столичної мерії вивчає позитивний досвід Москви у розробці Генплану

Протягом 14-15 жовтня члени делегації зустрінуться з провідними російськими фахівцями, зокрема, головним архітектором Москви Олександром Кузьміним, які поділяться власним досвідом розвитку міста


На виконання доручення Київського міського голови Леоніда Черновецького, робоча група столичної мерії вирушила до Москви вивчати позитивний досвід розробки та реалізації Генерального плану розвитку міста. Протягом 14-15 жовтня члени делегації зустрінуться з провідними російськими фахівцями, зокрема головним архітектором Москви Олександром Кузьміним, які поділяться власним досвідом розвитку міста, розробки та реалізації рішень Генерального плану, розвитку транспортної та інженерної інфраструктури, реконструкції кварталів застарілої забудови та реновації промислових територій. Про це повідомляє прес-служба КМДА.

Також з російськими колегами обговорять реалізацію інвестиційних проектів у розбудові Москви, досвід яких планується використати при розробці Концепції розвитку Києва та нового Генерального плану української столиці. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Денис Басс.

За його словами, сьогодні делегати з Києва побували в Інституті Генерального плану. Там ознайомились із основними проблемами розвитку міста і шляхами їх вирішення. Під час візиту робоча група обговорить з росіянами розвиток тамтешньої транспортної інфраструктури, будівництво доріг, мостів та тунелів.

Важливо, що «головний документ» Москви, який розроблено до 2025 року та затверджено у 1998 році, постійно оновлюється.

«До створення Генплану Києва столична влада залучила відомих світових фахівців. Зокрема, найавторитетнішу організацію – Міжнародну спілку архітекторів, а це півтора мільйони спеціалістів зі 130 країн світу та чимало відомих архітекторів. Серед них Джон Томпсон (Велика Британія), Жан Пістр (Франція), Андріан Гейзе (Голандія), Роджер Дінер (Швейцарія), Торальф Вайзе (Німеччина) та іспанський архітектор, лідер постмодерніського зодчества – Рікардо Бофілл», – зазначив Денис Басс.

Генеральний план – це фундаментальний документ, своєрідний паспорт міста. Він має враховувати реальну кількість киян та гостей столиці, будівництво соціального житла, транспортних розв`язок та магістралей для зменшення заторів. Крім того, в Генплані повинна враховуватись охорона архітектурних та історичних пам`яток, винесення промислових зон за межі міста, створення нових паркових зон. Існуючий Генплан Києва застарілий і не відповідає дійсності. Зокрема, він розрахований на 2 млн. населення та півмільйона автомобілів, а зараз у місті проживає щонайменше 5 млн. мешканців, а кількість автомобілів разом з транзитними становить майже півтора мільйона. Вп`ятеро збільшений бюджет дозволяє фінансувати чимало соціально-важливих об`єктів, але для їх реалізації необхідний чіткий план розвитку Києва – новий Генеральний план.
http://www.kmv.gov.ua/
Идентификатор: 4843