Уряд спрощує введення в експлуатацію будівельних об`єктів

Уряд спрощує введення в експлуатацію будівельних об`єктів

З метою оздоровлення ринку будівництва Кабінет Міністрів України прийняв постанову “Про Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів”.

Цей документ скасовує застарілу процедуру прийняття в експлуатацію об`єктів, будівництво яких завершено. У постанові передбачено, що приймати в експлуатацію об`єкти будуть комісії, утворені інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю. За старої системи приймальні комісії були утворені органами місцевого самоврядування і їхні рішення набирали чинності тільки після затвердження сесіями відповідних рад, що ускладнювало та затягувало процедуру прийняття об`єктів в експлуатацію.

Тепер конкретні терміни здійснення цієї процедури визначено постановою. Після надходження заяви інспекція зобов`язана розглянути подані матеріали і в разі їх відповідності встановленим вимогам, протягом трьох робочих днів утворити приймальну комісію. Перевірка має бути здійснена протягом 10 робочих днів з дня утворення такої комісії. На підставі акту готовності до експлуатації, інспекція протягом двох робочих днів має видати свідоцтво про відповідність збудованого об`єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил за формою, затвердженою Мінрегіонбудом. Дата видачі цього свідоцтва і є датою прийняття об`єкту в експлуатацію.

Постанова набирає чинності 1 січня 2009 року.
http://www.kmu.gov.ua
Идентификатор: 5047