Мінрегіонбуд: Уряд проводить політику доступного житла в умовах фінансової кризи

Мінрегіонбуд: Уряд проводить політику доступного житла в умовах фінансової кризи

Кредитно-фінансовим установам заборонено збільшувати відсоткову ставку за кредитами, отриманими на придбання та будівництво житла. Про це заявив під час засідання постійнодіючої робочої групи з моніторингу діяльності будівельної галузі `Шляхи реалізації положень Закону України `Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва` заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва Дмитро Ісаєнко.

За словами заступника Міністра, частина норм Закону є нормами прямої дії. Наприклад, граничний розмір усіх виплат, що можуть встановлювати місцеві органи виконавчої влади не може перевищувати 4% для житлових будинків, закладів культури та освіти, медичного і оздоровчого призначення та 10% для нежитлових будівель. Крім того, законом передбачено можливість відстрочення таких платежів на період кризи.

Дмитро Ісаєнко зазначив, що зараз знято ризики відтоку вже залучених інвестицій шляхом впровадження мораторію на розірвання повністю виплачених договорів та закладено правову основу рефінансування комерційних банків на видачу кредитів забудовникам за спрощеною процедурою. А предметом іпотеки визнано об’єкт незавершеного будівництва та майнові права на нього. При цьому дозволено проводити державну реєстрацію права власності на такі об’єкти в Бюро технічної інвентаризації для подальшого продажу чи передачі в іпотеку, що розширює можливості кредитування забудовників.

Після введення змін до Закону України `Про планування і забудову територій` спрощується процедура отримання вихідних даних для здійснення проектно-пошукових робіт. А також передбачено штрафні санкції за порушення службовими особами строків видачі технічних умов щодо інженерного забезпечення об’єкта архітектури.

`Зменшуються ризики втрати земельної ділянки через припинення будівництва. Договори оренди земельних ділянок, на яких здійснюється житлове будівництво, на період кризи підлягають поновленню на ті самі строки і на тих самих умовах, що були передбачені цими договорами`, – так прокоментував законодавчі зміни Дмитро Ісаєнко.

Законом унормовано два нові механізми залучення коштів населення на будівництво житла: оренда житла з викупом та будівництво доступного житла.

Будівництво доступного житла передбачає ряд механізмів здешевлення його вартості, а надання державної підтримки дозволять купувати його громадянам із середнім рівнем доходів.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 5235