Мінрегіонбуд: Кредитно-фінансовим установам заборонено збільшувати відсоткову ставку по кредитам, отриманими на придбання або будівництво житла

Мінрегіонбуд: Кредитно-фінансовим установам заборонено збільшувати відсоткову ставку по кредитам, отриманими на придбання або будівництво житла

В Мінрегіонбуді під головуванням Міністра Василя Куйбіди відбулося засідання постійно діючої робочої групи з моніторингу діяльності будівельної галузі. Тема засідання `Шляхи реалізації положень Закону України `Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва`.
Василь Куйбіда висловив сподівання, що прийнятий парламентом 25 грудня 2008 року Закон України `Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва` буде підписаний Президентом України, хоча в ньому є норма, яка суперечить Державному бюджету на 2009. Міністр уточнив, що законом передбачено 0,5 % ВВП на перший внесок для громадян, які перебувають на житловій черзі. Бюджет таких коштів не передбачає.
Заступник Міністра Дмитро Ісаєнко у своїй доповіді зазначив, що частина норм Закону є нормами прямої дії. Наприклад, тепер граничний розмір усіх виплат, що можуть встановлювати місцеві органи виконавчої влади не може перевищувати 4 % для житлових будинків, закладів культури та освіти, медичного і оздоровчого призначення та 10 % для нежитлових будівель. Крім того, законом передбачено можливість відстрочення таких платежів на період кризи.
Знято відрахування на утримання пожежних команд згідно Закону України `Про пожежну безпеку`.
Дмитро Ісаєнко також зазначив, що кредитно-фінансовим установам заборонено збільшувати відсоткову ставку по кредитам, отриманим фізичними та юридичними особами на придбання або будівництво житла.
Знято ризики відтоку вже залучених інвестицій шляхом впровадження мораторію на розірвання повністю проплачених договорів.
Закладено правову основу рефінансування комерційних банків на видачу кредитів забудовникам за спрощеною процедурою.
Предметом іпотеки віднині визнано об’єкт незавершеного будівництва та майнові права на нього. Дозволено проводити державну реєстрацію права власності на такі об’єкти в Бюро технічної інвентаризації з метою подальшого продажу чи передачі в іпотеку. Це розширює можливості кредитування забудовників.
Змінами до Закону України `Про планування і забудову територій` спрощується процедура отримання вихідних даних для здійснення проектно-вишукувальних робіт.
Передбачено штрафні санкції за порушення службовими особами строків видачі технічних умов щодо інженерного забезпечення об’єкта архітектури.
Змінами до Закону України `Про архітектурну діяльність` заборонено вимагати від замовників будівництва рішення архітектурно-містобудівної ради для подальшого розгляду і погодження містобудівної та проектної документації. Такі рішення носять рекомендаційний характер.
`Зменшуються ризики втрати земельної ділянки через припинення будівництва. Договори оренди земельних ділянок, на яких здійснюється житлове будівництво, на період кризи підлягають поновленню на ті самі строки і на тих самих умовах, що були передбачені цими договорами`, зазначив заступник Міністра.
Законом унормовано два нові механізми залучення коштів населення на будівництво житла: оренда житла з викупом та будівництво доступного житла.
Будівництво доступного житла включає ряд механізмів здешевлення його вартості, а надання державної підтримки дозволять купувати його громадянам із середнім рівнем доходів.
Решта норм потребують додаткового регулювання, тобто прийняття ряду нормативно-правових документів.
http://www.minregionbud.gov.ua/
Идентификатор: 5239