Мінпаливенерго: Перший гідроагрегат Дністровської ГАЕС запрацював на повну потужність

Мінпаливенерго: Перший гідроагрегат Дністровської ГАЕС запрацював на повну потужність

Запуск першого дослідного оборотного гідроагрегату `Слава` Дністровської ГАЕС на повну потужність здійснено 10 січня 2009 року. Це найпотужніший оборотний гідроагрегат Європи, спроектований, виготовлений, змонтований і запущений українськими виробниками. Присутній на запуску гідроагрегату голова Чернівецької облдержадміністрації Володимир Куліш назвав цю подію історичною не лише для Буковини та України, але й Європи, адже освоєння нових енергетичних технологій і потужностей, сьогодні як ніколи на часі.

За словами генерального директора ТОВ `Енергопром` Сергія Лісніченка, введення в дію тільки першого агрегату Дністровської ГАЕС потужністю 324 МВт у турбінному та 421 МВт у насосному режимах значно полегшить роботу енергосистеми України і забезпечить річний прибуток майже 90 млн грн, що відчутно покращить подальше фінансування будівництва гідроелектростанції.

Гідроагрегат `Слава` складається з радіально-вісьової турбіни ОРО-170-В-730 виробництва заводу `Турбоатом` (Харків) та генератора-двигуна СВО 125 026-XX-XX Показать телефон1250/260-40 УХЛ4 виробництва заводу `Електроважмаш` (Харків).

Гідроагрегат (насос-турбіна і двигун-генератор) розміщуються в окремо розташованій шахті діаметром 26 м і глибиною 50 м. Наступі шість агрегатів, які передбачені проектом, також працюватимуть в таких шахтах.

За інформацією генерального підрядника будівництва ТОВ `Енергопром`, для введення в дію першого гідроагрегату зведено технологічний корпус та частину інженерно-побутового корпусу, трансформаторну площадку для 1-го трансформатора, частину компресорної загальностанційних потреб, об`єкти водозабезпечення та очисні споруди, каналізаційну насосну станцію. У якості нижнього водосховища ГАЕС використовується буферне водосховище, створене заповненням ділянки р. Дністер від ГЕС-1 до ГЕС-2 довжиною 20 км. Для захисту населених пунктів і сільськогосподарських угідь вздовж берегів Дністра споруджено захисні дамби. Роботи на нижньому водосховищі і захисних дамбах виконано на 92%.

Для введення в дію 1-го агрегату ГАЕС діючу ПЛ 330 кВ Дністровської ГЕС-1 та Ладижинської ТЕС заведено на ГАЕС. В результаті цього ГАЕС приєднано до енергосистеми на період роботи першого агрегату двома ПЛ 330 кВ: ГАЕС - ГЕС-1 та - ГАЕС - Ладижинська ТЕС.

Довідково: Дністровська гідроаккумулююча станція, одна з найбільших в світі гідроакумулюючих електростанцій, будується в Чернівецькій області на річці Дністер. Будівництво станції розпочато 1983 року. Основними функціями Дністровської ГАЕС є регулювання частоти і графіка навантажень в енергосистемі України, формування аварійного резерву.

Згідно із проектом, встановлена електрична потужність ДГАЕС (7 насосів-турбін) у генеруючому режимі має складати 2268 МВт, у насосному режимі 2947 МВт. Проект станції передбачає встановлення семи однотипних гідроагрегатів. Загальна кошторисна вартість будівництва складає 5,8 млрд. грн.

Замовником будівництва Дністровської ГАЕС є ВАТ `Укргідроенерго`, головним підрядником – ТОВ `Енергопром`. Загалом на будівництві цього об’єкту зайнято 50 субпідрядних організацій, щодня тут працює до 3000 тисяч працівників. Усе обладнання, більшість з якого є унікальним і не має світових аналогів, виготовлено вітчизняними машинобудівниками, зокрема заводами `Турбоатом`, `Електроважмаш`, `Енпаселектро`. У цьому році на будівництві Дністровської ГАЕС освоєно понад 700 млн. грн.

Дністровська ГАЕС має стати найбільшою гідроакумулюючою станцією Європи і шостим за масштабами проектом гідроенергетики у світі.

Дністровська ГАЕС дозволить зміцнити енергетичну конкурентоспроможність України, врегульовувати графік навантажень в її енергосистемі відповідно до світових стандартів співвідношення базової та пікової потужностей, а також стати своєрідним аварійним резервом електроенергії.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 5263