Мінрегіонбуд: Заходи щодо підтримки будівельної галузі

Мінрегіонбуд: Заходи щодо підтримки будівельної галузі

Закону України `Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва`, який набув чинності 14 січня 2009 року, забезпечує комплексний підхід до подолання кризових явищ у будівництві та закладає основу подальшого розвитку цієї галузі. Про це в інтерв’ю телеканалу `Інтер` повідомив Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда. За словами Міністра, частина норм закону є нормами прямої дії. `Не потребує додаткового врегулювання обмеження відрахувань та виплат, встановлених для забудовників. Тепер граничний розмір усіх виплат, що можуть встановлювати місцеві органи виконавчої влади не може перевищувати 4% для житлових будинків, закладів культури та освіти, медичного і оздоровчого призначення і 10% для нежитлових будівель. Крім того, законом передбачено можливість відстрочення таких платежів на період кризи`, - зазначив Василь Куйбіда.

Міністр поінформував, що кредитно-фінансовим установам заборонено збільшувати відсоткову ставку по кредитам, отриманим фізичними та юридичними особами на придбання або будівництво житла. За його словами, знято ризики відтоку вже залучених інвестицій шляхом впровадження мораторію на розірвання повністю проплачених договорів. Закладено правову основу рефінансування комерційних банків на видачу кредитів забудовникам за спрощеною процедурою. `Предметом іпотеки віднині визнано об’єкт незавершеного будівництва та майнові права на нього. Дозволено проводити державну реєстрацію права власності на такі об’єкти в Бюро технічної інвентаризації з метою подальшого продажу чи передачі в іпотеку. Це розширює можливості кредитування забудовників`, - підкреслив Василь Куйбіда.

`Зменшуються ризики втрати земельної ділянки через припинення будівництва. Договори оренди земельних ділянок, на яких здійснюється житлове будівництво, на період кризи підлягають поновленню на ті самі строки і на тих самих умовах, що були передбачені цими договорами`, - додав Міністр.

Крім того, зі слів Василя Куйбіди, законом унормовано два нові механізми залучення коштів населення на будівництво житла: оренда житла з викупом та будівництво доступного житла.

Будівництво доступного житла включає ряд механізмів здешевлення його вартості, а надання державної підтримки дозволить купувати його громадянам із середнім рівнем доходів.

Реалізація ряду інших положень закону, за словами Міністра, потребує внесення змін до діючих та розроблення нових нормативно-правових актів. `Втілити закон в життя реально. Для цього необхідно в трьохмісячний термін, як це визначено в прикінцевих положеннях закону, прийняти 13 постанов Кабінету Міністрів України та реалізувати низку заходів. Але у Міністерстві одночасно з підготовкою законопроекту готувалися і проекти відповідних постанов. Тому цю роботу ми зробимо значно швидше`, - зазначив очільник Мінрегіонбуду.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 5322