Мінрегіонбуд: В активній фазі реалізації знаходиться 202 інвестиційні проекти на загальну суму 368 млрд. гривень

Мінрегіонбуд: В активній фазі реалізації знаходиться 202 інвестиційні проекти на загальну суму 368 млрд. гривень

Портфель замовлень на 2009 рік у більшості будівельних організацій та підприємств промисловості будівельних матеріалів сформовано менше ніж на 50%. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда, доповідаючи на нараді щодо проблемних питань підтримки реалізації інвестиційних проектів у будівельній галузі.

Як приклад, Міністр навів обсяг інвестування будівництва у холдингової компанії `Київміськбуд`. Він впав у 3 рази. Лише за січень цього року обсяг інвестицій, отриманих від населення, склав десяту частину від січня 2008 року.

`З огляду на те, що за підсумками 2008 року ми маємо падіння обсягів будівельних робіт на 16%, Міністерство вважає своїм головним завданням стабілізувати ситуацію.

Якщо ми ставимо перед собою завдання зберегти обсяг виконання робіт у 2009 році хоча б на рівні 2008 року, нам необхідно залучити для подолання рецесії будівельної галузі 210 млрд. гривень капіталовкладень, з яких 100 млрд. грн. будуть складати будівельно-монтажні роботи`, - зазначив Василь Куйбіда. У тому числі, виокремив Міністр, на будівництво

2009 рік
житла - 33 млрд. грн.
доріг, аеродромів, залізниць - 20 млрд. грн.
мостів, шляхових естакад, тунелів, метрополітенів - 11 млрд. грн.
магістральних трубопроводів, ліній зв’язку та електропостачання - 6 млрд. грн.
будівель та споруд промислового та цивільного призначення - 120 млрд. грн.
об’єктів інших галузей - 20 млрд. грн.

2008 рік
житла - 30.5 млрд. грн.
доріг, аеродромів, залізниць - 18 млрд. грн.
мостів, шляхових естакад, тунелів, метрополітенів - 9 млрд. грн.
магістральних трубопроводів, ліній зв’язку та електропостачання - 5 млрд. грн.
будівель та споруд промислового та цивільного призначення - 108.5 млрд. грн.
об’єктів інших галузей - 19 млрд. грн.

`Такий обсяг будівництва повністю забезпечений проектно-кошторисною документацією. Тільки за 2007-2008 роки завершено розроблення і мають комплексні позитивні експертні висновки 37 тисяч будов загальною кошторисною вартістю 522 млрд. гривень. З них 61 проект, кошторисна вартість кожного з яких складає понад 100 млн. гривень, погоджені Мінрегіонбудом та затверджені або найближчим часом будуть затверджені Урядом. Їх загальна кошторисна вартість складає 154 млрд. гривень`, - зазначив очільник Мінрегіонбуду.

За словами Василя Куйбіди, в активній фазі реалізації знаходиться 202 інвестиційні проекти на загальну суму 368 млрд. гривень. На 1 січня поточного року по цих проектах освоєно 23,1 млрд. гривень.

Однак, зі слів Міністра, міністерства-забудовники зазначають, що необхідний обсяг робіт, який є нагальна потреба виконати на цих об’єктах у поточному році, не забезпечено фінансуванням в обсязі 15,3 млрд. гривень.

`В умовах недостатнього фінансування будівництва нами пропонується розглянути можливість залучення коштів від 150 інвестиційних компаній, з якими потрібно налагоджувати роботу як забудовникам, так і місцевим органам влади. Перелік іноземних компаній, які працюють, або працювали на ринку України нами підготовлено і ми пропонуємо головним розпорядникам коштів ним скористуватися`, - підкреслив Василь Куйбіда.

Міністр зазначив, що у Державному бюджеті на 2009 рік передбачено фінансування реалізації проектів будівництва за рахунок державних гарантій, коштів Стабілізаційного та Спеціального фонду обсягом 61 млрд. гривень. Це складає 30% від потреби, але джерела їх наповнення є, як відомо, достатньо проблемними.

`Нестача капітальних вкладень може бути покрита за рахунок коштів підприємств, фізичних осіб, фінансово-кредитної системи та місцевих бюджетів. Однак, виходячи з реалій сьогодення, зрозуміло, що без залучення іноземних інвесторів та зовнішніх запозичень виправити ситуацію не вдасться. Тому вихід тільки у спільній роботі органів центральної і місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування`.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 5343