Мінрегіонбуд: Недобросовісний забудовник не зможе скористатися державним кредитом на добудову незавершеного житла

Мінрегіонбуд: Недобросовісний забудовник не зможе скористатися державним кредитом на добудову незавершеного житла

Міністерство регіонального розвитку та будівництва України прогнозує, що ввід житла в експлуатацію за 2008 рік становитиме близько 9,6-9,8 млн. кв. м житла. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда, беручи участь у прямій телефонній лінії Кабінету Міністрів України 6 лютого.

`За нашими розрахунковими даними, є підстави стверджувати, що ми вийдемо на цифру 9,6-9,8 млн. кв. м житла. Це приблизно стільки ж, скільки було здано в експлуатацію в 2007 році`, - зазначив Міністр.

Василь Куйбіда поінформував, що за даними банків та облдержадміністрацій, в Україні незавершених житлових будов зі ступенем готовності більше 70% налічується біля 750. `Цей реєстр стане публічним після належних уточнень і вивчень кожного об’єкта спільно з місцевою владою, а також представниками Ощадбанку і комерційного банку, який кредитує фізичних осіб чи забудовників, щоб з’ясувати чи немає зобов’язань перед третіми особами, тобто, що залишок недобудованих в будинку квартир є вільним і ці квартири можна продавати. Якщо ж забудовник вів себе недобросовісно, отримав від інвесторів всі 100% коштів, необхідних для спорудження будинку, але не вклав їх у будівництво цього об’єкту, а, наприклад, вклав тільки 70%, а 30% витратив на якісь інші потреби, то тоді допомагати такому забудовнику немає рації`, - додав Василь Куйбіда. За його словами, Мінрегіонбуд тиждень тому надіслав на адреси ОДА та будівельних асоціацій розроблені відомством форми надання необхідних даних про недобудови, які були затверджені антикризовою радою, з проханням довести їх до всіх будівельних компаній. `Виходячи з одержаних даних буде сформовано остаточний реєстр, і після того буде виділено кошти. Надання цих коштів забудовникам проходитиме на конкурсній основі з елементами аукціону. Ми повинні дати можливість доступу до кредитних ресурсів всім, хто бажає, хто відповідає критеріям, визначеним Кабінетом Міністрів. Мінрегіонбуд визначає опосередковану ціну. Той забудовник, який хоче скористатися державним кредитом, повинен запропонувати меншу вартість квадратного метра від визначеної опосередкованої його вартості в регіоні. Ми також визначили середню ціну по регіону – це та ціна, за межу якої, на нашу думку, не впаде вартість квадратного метра житла. Це дасть можливість уникнути на таких аукціонах недобросовісних забудовників, які захочуть брати кошти під зобов’язання, які вони не зможуть виконати`, - пояснив Міністр.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 5436