Мінрегіонбуд: Кошти на добудову житла можуть бути виділені через 2 тижні

Мінрегіонбуд: Кошти на добудову житла можуть бути виділені через 2 тижні

Антикризова рада з питань подолання наслідків кризи в будівельній галузі України у п’ятницю, 20 лютого, розгляне постанову щодо механізмів розподілу коштів на добудову об’єктів незавершеного житлового будівництва зі ступенем готовності понад 70%. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда на прес-конференції.

За його словами, механізми розподілу коштів між забудовниками ще до кінця не виписані. Однак, на його думку, для отримання державних коштів на добудову таких об’єктів забудовники повинні взяти участь у конкурсі з елементами аукциону, і такі конкурси повинні проводитися в кожному регіоні. Конкурс з елементами аукціону, за словами Василя Куйбіди, означає, що скористатися коштами зможе той забудовник, який запропонує найменшу ціну квадратного метра житла від встановленої в регіоні опосередкованої вартості. Він також додав, що механізм розподілу коштів повинен працювати так, щоб кошти поступили конкретному споживачу – юридичному чи фізичному, а умови кредитування забудовників визначатимуть банки.

`Ми не можемо нав’язувати банкам, кому надавати кошти. Вони розпоряджаються власними коштами, тому повинні бути визначені гарантії, що кошти, які вони надають, будуть повернуті. Повинен бути диференційований підхід до кожного забудовника і вивчення кожного об’єкта`, - зазначив Василь Куйбіда. Він також уточнив, що на сьогодні із 750 об’єктів незавершеного житлового будівництва зі ступенем готовності понад 70% відібрано 60 об’єктів і їх передано банкам для вивчення.

Міністр також поінформував, фізичні особи зможуть взяти кредити під облікову ставку Нацбанку плюс 2%.

Василь Куйбіда висловив сподівання, що кошти на добудову житлових об’єктів можуть бути виділені через 2 тижні.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 5484