Схвалено проект Закону України `Про адміністративно-територіальний устрій України`

Схвалено проект Закону України `Про адміністративно-територіальний устрій України`

Проект Закону України `Про адміністративно-територіальний устрій України`, розроблений Міністерством та попередньо схвалений Науково-технічною радою Мінрегіонбуду, заслухали 26 травня 2009 року на колегії Міністерства регіонального розвитку та будівництва України.
Презентуючи законопроект, заступник Міністра Анатолій Ткачук наголосив, що майбутній закон має визначити поняття та засади адміністративно-територіального устрою України, рівні адміністративно-територіальних одиниць, інших територіальних утворень, порядок вирішення органами державної влади та органами місцевого самоврядування питань адміністративно-територіального устрою. Реалізація проекту закону, на його думку, сприятиме модернізації внутрішньої територіальної організації держави з оптимальним поділом її території на складові частини - адміністративно-територіальні одиниці, з метою забезпечення населення необхідним рівнем публічних послуг, раціональної системи управління соціально-економічними процесами, збалансованого розвитку всієї території України відповідно до викликів сучасності. Саме такий підхід відповідає інтересам України в реалізації політики європейської інтеграції.
В ході обговорення проекту Закону України `Про адміністративно-територіальний устрій України` Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда зауважив, що в Україні впродовж декількох останніх років спостерігається певний прогрес у розвитку державного управління та місцевого самоврядування. Але проходить він вкрай нерівномірно й суперечливо. Причинами цього є недосконалість чинного законодавства, яке, на його переконання та думку багатьох фахівців і політиків, допускає нераціональний розподіл повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядуванням, невідповідність адміністративно-територіального устрою країни вимогам сьогодення.
Тому, наголосив Міністр, ситуація, яка склалась потребує негайних концептуальних змін і реформувань. Зокрема, реформи адміністративно-територіального устрою.
За результатами обговорення прийнято рішення схвалити проект Закону України `Про адміністративно-територіальний устрій України`.
Схваливши в цілому законопроект члени Колегії доручили Мінрегіонбуду опрацювати та врахувати пропозиції до тексту проекту Закону України `Про адміністративно-територіальний устрій України`, які принципово не міняють його змістовну частину.
Також прийнято рішення доопрацьований проект Закону України `Про адміністративно-територіальний устрій України` рекомендувати до погодження у встановленому порядку з іншими зацікавленими органами та установами.
http://www.minregionbud.gov.ua/
Идентификатор: 5963