Віктор Ющенко вимагає відповідально поставитися до підготовки ЄВРО-2012

Віктор Ющенко вимагає відповідально поставитися до підготовки ЄВРО-2012

Під час засідання Координаційної ради з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, яка відбувається під головуванням Президента України, Віктор Ющенко поставив вимогу як до центральної, так і місцевої влади якнайвідповідальніше поставитися до обговорення завдань ЄВРО-2012.

`Я і надалі відстежуватиму роботу як центральної, так і місцевої влади щодо підготовки до чемпіонату. Сьогодні прошу якнайвідповідальніше поставитися до обговорення завдань ЄВРО-2012`, – сказав він.

Президент нагадав про рішення виконавчого комітету УЄФА, ухвалене 12–13 травня 2009 року, що визначає подальшу долю міст України та Польщі у підготовці до ЄВРО-2012. Із 6 українських претендентів Виконком УЄФА виділив чотири міста, інфраструктура яких, за його оцінкою, може найбільш повно задовольнити вимоги європейської першості, – Київ, Донецьк, Львів та Харків.

Президент констатував, що Дніпропетровськ та Одеса, на жаль, втратили свої шанси, проте і перспективи решти чотирьох міст не є остаточно визначеними.

Віктор Ющенко повідомив, що у листах до нього як Глави держави та до мерів міст УЄФА звертає увагу на ті проблеми, які залишаються невирішеними. Проте, підкреслив Президент, жодна з них не є новою або фатальною.

Глава держави окреслив основні завдання, які мають бути виконані у процесі підготовки до чемпіонату.

Спортивна інфраструктура.

За словами Президента, із 4 міст, які нині претендують на матчі ЄВРО-2012, стабільність у підготовці стадіонів демонструють лише Донецьк та Харків, чого не можна сказати про Київ. `Для України – справа честі забезпечити проведення фіналу на головній спортивній арені держави – стадіоні `Олімпійський`, – наголосив Віктор Ющенко. Постійно лунають заяви представників уряду та київської влади про те, що процес реконструкції `Олімпійського` посувається чудово, проте, сказав Президент, насправді все не так оптимістично.

Віктор Ющенко конкретизував, що у звітах експерти УЄФА неодноразово наголошували на необхідності врегулювання питань безпосередньої підготовки стадіону і прилеглої до нього території. Потенційні проблеми, пов`язані з правами власності на прилеглу до стадіону НСК `Олімпійський` землю, можуть призвести до затримок у реалізації проекту та унеможливити під час ЄВРО-2012 використання прилеглої території згідно з вимогами УЄФА. Поки що, за словами Глави держави, темпи вирішення цієї проблеми не є прийнятними.

У темі спортивної інфраструктури Віктор Ющенко також вказав на ризик збоїв у вчасному та повному фінансуванні будівництва стадіону, який може виникнути у Львові.

Також викликає стурбованість питання щодо передачі прав інтелектуальної власності на проект стадіону замовникові.

Президент нагадав, що на минулому засіданні Координаційної ради профільному міністрові було дано доручення опрацювати спільно з органами місцевого самоврядування Києва та Львова проблемні питання підготовки стадіонів й забезпечити їх вирішення. Відповідь з цього питання Президент як головуючий на Координаційній раді доручив зробити Міністру у справах сім`ї, молоді та спорту Юрію Павленку.

Транспортна інфраструктура. Віктор Ющенко звернув увагу, що УЄФА виставила чіткі вимоги щодо нашої транспортної інфраструктури. Відтак Глава держави очікує під час наради отримати інформацію про реальний стан підготовки аеропортів, зокрема Львова та Києва, та доповідь Міністра транспорту Йосипа Вінського про хід підготовки автомобільних доріг та залізничного сполучення.

Інфраструктура розміщення, за словами Президента, викликає особливе занепокоєння.

Зокрема, досі не вирішено, які заходи вжити, щоб до 2011 року було побудовано або реконструйовано необхідну кількість готелів і забезпечено номерний фонд, якого вимагає УЄФА. Інформацію про Концепцію розміщення гостей і уболівальників турніру, яка мала бути розроблена до 25 травня 2009 року, а також про аналіз наявних ризиків і роботу, проведену з їх мінімізації, під час наради Президент очікує отримати від першого заступника Міністра культури і туризму Владислава Корнієнка.
http://www.president.gov.ua/
Идентификатор: 5984