Президент обговорив з донецькою владою підготовку до проведення фіналу ЄВРО-2012

Президент обговорив з донецькою владою підготовку до проведення фіналу ЄВРО-2012

Президент України Віктор Ющенко обговорив з донецькою владою підготовку до проведення фіналу чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

У зустрічі взяли участь Віце-прем`єр-міністр Іван Васюник, Глава Секретаріату Президента Віра Ульянченко, голова Донецької ОДА Володимир Логвиненко, Донецький міський голова Олександр Лук`янченко, Голова НБУ Володимир Стельмах, заступник Глави Секретаріату Юрій Богуцький, президент Федерації футболу України Григорій Суркіс.

Донецький міський голова доповів Президентові про хід підготовки інфраструктур міста до ЄВРО-2012. За його словами, місцева влада опрацювала зауваження УЄФА та вже окреслила конкретні заходи для їх врахування. `Підготовлені пропозиції із внесення змін до Державної програми підготовки до ЄВРО-2012 по місту Донецьку, потрібно їх затвердження`, - сказав О. Лук`янченко, додавши, що йдеться зокрема про фінансування робіт у 2009-2011 роках.

Як поінформував Главу держави мер Донецька, говорячи про спортивну інфраструктуру міста, наразі усунені всі зауваження УЄФА щодо стадіону `Донбас-Арена` місткістю 51371 місця. `29 серпня стадіон буде відкрито. Наразі завершуються оздоблювальні роботи, благоустрій прилеглої території на площі в 30 га`, - сказав О.Лук`янченко, додавши, що нині на об`єкті працює понад 2100 осіб.

`Уся інша спортивна інфраструктура - тренувальні поля, бази для розміщення команд - будуть підготовлені до кінця 2009 року`, - запевнив Президента Донецький міський голова.

За словами О.Лук`янченка, наразі потребує ефективного вирішення питання із приведенням до ладу аеродромного комплексу Донецька. Він зазначив, що, згідно зі старим кошторисом, відповідні будівельні роботи мали обійтися в 972,7 млн. грн., однак інфляція та зміни термінів виконання призвели до подорожчання більш ніж до 1 млрд. 460 млн. грн. Наразі новий кошторис та експертиза знаходяться на перевірці у Мінтрансі.

Предметом особливої уваги в цьому контексті є безпосередньо аеровокзал, сказав мер Донецька. Він повідомив Президента, що це питання може бути вирішено або шляхом комплексної реконструкції аеропорту з будівництвом нового терміналу та капремонтом старого, або через капремонт старого аеропорту та спорудження двох термінових терміналів, або нарешті через адаптацію проекту аеропорту м. Загреб (Хорватія). `18 червня на сесії облради буде прийнято рішення про виділення з місцевого бюджету 100 млн. грн. на початок робот з реконструкції`, - сказав О.Лук`янченко. Він висловив переконання, що за умови подальшого активного залучення до цих робіт інвесторів проект можна реалізувати протягом ближчих років та у 2011 році ввести в експлуатацію. `До 31 липня ми повинні дати гарантії УЄФА про те, що аеродром і аеровокзал повністю будуть введені в експлуатацію до намічених термінів. Гарантії мають бути як з боку органів місцевого самоврядування, так і з боку Мінтрансу`, - сказав в інтерв`ю журналістам після зустрічі мер Донецька.

Щодо готельної інфраструктури, поінформував Президента донецький міський голова, то відповідно до вимог УЄФА місто має забезпечити 2945 номерів. `Станом на 3 червня 2009 року підготовлені контракти загалом по області на 1510 номерів, з них у місті - 859`, - сказав О.Лук`янченко. `Розпочато будівництво п`яти готелів із загальним номерним фондом 596 номерів, які мають бути введені в експлуатацію в першому півріччі 2011 року`, - також повідомив мер Донецька, додавши, що питання з рештою номерів може бути вирішене за рахунок будівництва нових готелів за вже існуючими проектами. `На ці сім готелів вже виділені земельні ділянки`, - сказав він.

У цьому контексті керівники місцевої влади озвучили пропозицію щодо надання преференцій інвесторам, які долучаться до будівництва готелів. `Ми запропонували свої варіанти, і Президент дав доручення нам сформувати пропозиції, пов`язані з фіскальною політикою держави. Щоб ми отримали преференції на 2010-2012 роки по чотирьох містах у частині вилучення коштів з місцевих бюджетів у державний`, - сказав журналістам О.Лук`янченко.
http://www.president.gov.ua/
Идентификатор: 6003