Мінрегіонбуд: СЕМАТ спільно з Міністерством вивчають питання сталого просторового розвитку Європейського континенту

Сьогодні розпочала свою роботу Міжнародна конференція СЕМАТ (Європейська Конференція міністрів, відповідальних за просторове/регіональне планування) `Комплексний підхід до збалансованого сталого просторового розвитку Європейського континенту`, яка проходить на базі Міністерства регіонального розвитку та будівництва України і триватиме два дні. Захід організовано у співробітництві з Радою Європи за сприяння Швейцарсько-українського Проекту підтримки децентралізації DesPro, Німецького бюро технічного співробітництва в Україні GTZ та Посольства Королівства Норвегія в Україні.

Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда, відкриваючи конференцію, зазначив, що вона є корисною як в контексті підготовки та обговорення досвіду країн-членів Ради Європи у галузі просторового планування та регіонального розвитку, так і з огляду на підготовку до 15-ої сесії Конференції Міністрів CEMAT, яка буде проведена у Російській Федерації у 2010 ювілейному для СЕМАТ році на тему `Майбутні виклики: сталий просторовий розвиток Європейського континенту у змінюваному світі`.

Міністр висловив сподівання, що на 15-й сесії СЕМАТ будуть поглиблені основні напрями робочої програми Комітету вищих посадовців на 2007-2010 роки, яка складається з семи найбільш важливих тематичних питань у контексті виникнення нових викликів у галузі регіонального розвитку та територіального планування, а саме:

1. Демографія, міграція та вплив на розвиток територій.

2. Вплив нової енергетичної парадигми в Європі на планування розвитку територій (енергопостачання, енергозбереження та енергобезпека, нова географія енергетичних систем).

3. Процеси глобалізації та їх вплив на розвиток територій.

4. Створення нових транспортних і торгівельних коридорів (включно з морським транспортом), сталий розвиток у європейському контексті, доступ до основних послуг.

5. Кліматичні зміни; заходи з менеджменту та запобігання природним катастрофам.

6. Роль політик просторового розвитку для стійкої життєздатності довкілля і людського середовища, захисту та покращення сухопутного та морського ландшафту.

7. Транскордонне співробітництво та територіальна інтеграція Європейського континенту.

`Останнє питання набуває особливого значення, зокрема, для України у контексті розбудови єдиної Європи без роз’єднуючих кордонів, розширення ЄС, впровадження нової політики добросусідства та реалізації програми `Східне партнерство`, - підкреслив Василь Куйбіда. Він також зазначив, що розроблений Мінрегіонбудом проект Закону України `Про внесення змін до Закону України `По транскордонне співробітництво`, який покликаний удосконалити механізми координації та державної підтримки транскордонного співробітництва, вчора був ухвалений у першому читанні Верховною Радою України.

Довідково: Європейська Конференція міністрів, відповідальних за просторове/регіональне планування (CEMAT), переслідуючи спільну мету – забезпечення сталого територіального розвитку Європейського континенту, збирає разом представників 47 країн-членів Ради Європи, а саме: Албанії, Андорри, Вірменії, Австрії, Азербайджану, Бельгії, Боснії та Герцеговини, Болгарії, Хорватії, Кіпру, Чеської Республіки, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Грузії, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Італії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Мальти, Молдови, Монако, Чорногорії (Монтенегро), Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Російської Федерації, Сан-Марино, Сербії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, Швейцарії, `колишньої Югославської Республіки Македонія`, Туреччини, України, Великої Британії.

Основною метою CEMAT є формування або вироблення та передача ідей. За результатами досліджень та перспективних наукових розробок CEMAT ідентифікує, протиставляє та порівнює конкретний досвід країн-членів Ради Європи, відкриваючи двері для передачі новітніх технологій і дієвих рішень.

Політичні заходи, пов’язані з просторовим/регіональним плануванням, є однією з головних умов для послідовної, гармонійної інтеграції Європейського континенту, у тій мірі, в якій вони наголошують на територіальному вимірі прав людини і демократії та сприяють територіальній і соціальній єдності. На третьому саміті Ради Європи у 2005 році глави держав та урядів країн-членів Ради Європи зобов’язались покращувати якість життя своїх громадян. У частині Плану дій, присвяченій `сприянню сталому розвитку`, вони задекларували, що Рада Європи продовжуватиме, на основі існуючих інструментів, розвивати та підтримувати інтегровані з точки зору сталого розвитку напрями політики у сферах довкілля, ландшафтного та регіонального планування.

14-та сесія Європейської конференції міністрів, відповідальних за просторове/регіональне планування (CEMAT), відбулась у м. Лісабон, Португалія 26-27 жовтня 2006 року і була присвячена темі `Мережі для сталого просторового розвитку Європейського континенту: мости через Європу`.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 6027