Президент зупинив постанову Кабміну щодо забезпечення житлом окремих категорій громадян

Президент зупинив постанову Кабміну щодо забезпечення житлом окремих категорій громадян

Як повідомив сьогодні на брифінгу Керівник Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента Роман Жуковський, Президент України Віктор Ющенко зупинив дію постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2009 року № 684 та положення постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2006 року № 1094.

Зазначеною постановою Кабінет Міністрів України доручив Державній іпотечній установі здійснювати за рахунок коштів, залучених ДІУ під державні гарантії 2007 – 2008 років, фінансування у 2009 році завершення будівництва житлових об`єктів із ступенем готовності більш як 70 відсотків та строком здачі в експлуатацію не пізніше 25 грудня 2009 року шляхом придбання такого житла та викуп готового житла з подальшою його передачею головним розпорядникам бюджетних коштів для забезпечення житлом окремих категорій громадян, які відповідно до законодавства мають право на його отримання.

Р. Жуковський підкреслив, що будівельна галузь була першою, що постраждала від фінансової кризи, і ще минулого літа українські будівельники зверталися до Президента з проханням про допомогу. У зв`язку з цим Президентом було створено робочу групу, яка напрацювала схему, згідно з якою під гарантовані цінні папери Державна іпотечна установа мала залучити через Державний ощадний банк кошти Національного банку України в розмірі 1 млрд. грн., які в подальшому повинні надаватись населенню як пільгові довгострокові кредити. `Наприкінці 2008 року за наполяганням Президента України, ДІУ було надано гарантії на 1 мільярд гривень для того, щоб фактично спрямувати їх на допомогу забудовникам`, – нагадав Р. Жуковський.

Він також додав, що у квітні ц. р. був виданий відповідний Указ Глави держави, а також прийнятий Закон щодо запобігання кризовим явищам у будівельній галузі, де було закріплено відповідний механізм.

Р. Жуковський зазначив, що своєю постановою уряд замість того, щоб використати кошти – принаймні 1 мільярд гривень – для підтримки економічного зростання в країні, фактично прямо скеровує їх на споживчий ринок.

Як наголосив Керівник Головної служби, за підрахунками експертів, реалізація запропонованої Президентом схеми могла б привести до зростання ВВП, принаймні на 5 мільярдів гривень. `Будівництво – це комплексна галузь, і вважається, що гривня, витрачена у будівництво, приводить до зростання ВВП на три гривні`, – сказав він. Однак у зв`язку з прийнятою урядом постановою `цього не відбудеться`.

`На жаль, також не отримають своїх квартир ті люди, які вклали гроші в недобудовані нині об`єкти`, – додав Р. Жуковський.

http://www.president.gov.ua/
Идентификатор: 6244