Коментар Головної служби соціально-економічного розвитку щодо необхідності подолання кризових явищ у будівельній галузі

Коментар Головної служби соціально-економічного розвитку щодо необхідності подолання кризових явищ у будівельній галузі

Президент України Віктор Ющенко постійно приділяє увагу питанням виведення з кризи будівельної галузі України. У квітні за його ініціативи було розроблено програму, відповідно до якої існує реальна можливість негайно оживити будівельну галузь та вивести її з кризи.
Передбачалося, що за цією програмою Державна іпотечна установа отримає 1 мільярд гривень для спрямування його населенню шляхом пільгового кредитування. Громадяни, отримавши дешеві кредити, зможуть викупити житло в недобудованих житлових об`єктах, ступінь готовності яких становить понад 70%.

Глава держави видав відповідний Указ від 8 квітня 2009 року № 231 `Про деякі заходи щодо сприяння добудові житлових об`єктів`, яким передбачено відібрати на конкурсних засадах об`єкти та їх забудовників для надання державної підтримки на добудову об`єктів незавершеного житлового будівництва.

Такий механізм дозволяє за рахунок держави і кредитів добудувати житло, уникнути квартирних пасток тим громадянам, які вже вклали кошти у недобудовані житлові об`єкти. Окрім того, запропонована схема без додаткового емісійного напруження дозволяла повністю вирішити питання недобудованих житлових об`єктів та вселити впевненість у завтрашній день десяткам тисяч громадян.

За результатами проведених на виконання Указу Президента України конкурсів для надання державної підтримки на добудову об`єктів незавершеного житлового будівництва відібрано близько 120 об`єктів. Потреба у коштах для їх добудови оцінюється близько 1,7 млрд грн., а загальна площа житла, яка може бути введена в експлуатацію, – майже 1,3 млн. кв. метрів житла, або більш як 17 тисяч квартир, яких очікують 17 тисяч родин.

Однак, не враховуючи те, що спад у будівельній галузі за І півріччя становить 55%, Кабінет Міністрів України видав постанову від 17 червня 2009 року № 684, яка передбачає використання закладених коштів не на добудову житла, а на купівлю квартир на вторинному ринку та роздачу їх за невідомими принципами в кабінеті у Прем`єр-міністра України.

Тобто замість того, щоб врятувати людей від недобудованої квартирної пастки та подолати стагнацію у будівельній галузі, Прем`єр-міністр України за державний кошт хоче створити для себе черговий передвиборчий квартирний фонд.

Таким чином, Глава уряду, критикуючи всіх за роздачу перед виборами продовольчих пайків, переходить на більш масштабний підкуп виборців.

Глава держави з метою недопущення неефективного та нецільового використання коштів Указом від 22 липня 2009 року № 565 зупинив дію зазначеної постанови.

Президент України ще раз наголошує: в умовах кризи ми повинні протистояти дешевому популізму, ідеї якого запускаються в суспільство.

У нас немає іншого виходу, як сконцентруватися навколо ідей, які дозволять запустити ринкові механізми відродження будівельної галузі, дадуть стимули бізнесу повертатися в будівництво та ефективно виконувати соціальні зобов`язання держави перед громадськістю.

Президент України й надалі вживатиме заходів щодо подолання наслідків фінансової кризи в економіці країни та виведення будівельної галузі на траєкторію стабільного зростання.

http://www.president.gov.ua/
Идентификатор: 6279