НАЕР: Україна та Баварія розвиватимуть співробітництво в сфері енергоефективності

НАЕР: Україна та Баварія розвиватимуть співробітництво в сфері енергоефективності

Питання налагодження партнерських відносин у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики між Україною та Баварією обговорювалось на зустрічі Голови Національного агентства з питань ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР) Сергія Єрмілова з Державним міністром у справах Федерації та Європи Баварської державної канцелярії пані Емілією Мюллер.

Сторони обмінялись інформацією щодо законодавчих нововведень, розглянули конкретні напрямки для подальшої співпраці та розвитку інвестиційних програм.

Зокрема, Голова НАЕР акцентував увагу гостей на перспективності вітроенергетики в Україні. Він зазначив, що даний сектор представляє неабияку зацікавленість для інвесторів. За попередніми оцінками потенціал вітру в Україні наразі складає біля 3 тисяч МВт, а надалі ця цифра може зрости до 7-10 тис МВт.

Не менш важливим напрямом, за словами Сергія Єрмілова, є впровадження спільних проектів з використання сонячної енергії. `Окупність проектів у цій сфері, наприклад, у Криму складає 1-2 роки. Додатковим стимулом є безкоштовне підключення до енергетичної мережі та зелений тариф`, сказав Голова НАЕР. Він зауважив, що сьогодні деякі іноземні компанії, в тому числі німецькі, готові не тільки постачати в Україну сонячні панелі, а й будувати у нас заводи для виготовлення енергоефективного обладнання.

Пані Мюллер, зі своєї сторони, зазначила, що в умовах світової фінансової кризи питання ефективного використання енергоресурсів та впровадження технологій в сфері відновлюваної енергетики є пріоритетом 37 країн Європейського Союзу. За її словами укріплення позицій в даній сфері це певною мірою укріплення енергетичної безпеки кожної країни, адже питання стабільного газопостачання актуальне для всієї Європи. І роль України тут чимала.

Державний міністр поінформувала, що ЄС нещодавно прийняв нову директиву щодо процесів енергоспоживання, її назва говорить сама за себе - `Екодизайн`. Вимоги нововведень стосуються, навіть, роботи світлофорів.

Щодо пріоритетів у сфері енергоефективності загалом
у ФРН, то Емілія Мюллер говорить, що країна зосереджує увагу на утеплені будівель та програмі `100 тисяч дахів` зі встановлення сонячних панелей. З огляду на це, вона запропонувала розглядати цей напрям для співробітництва як першочерговий. Водночас вона сказала, що є ще чимало питань для детального опрацювання. Наприклад, використання скидного потенціалу, використання та виготовлення світлодіодних та енергоефективних систем освітлення, а також освітньо-виховної роботи.

Підсумовуючи результати зустрічі Емілія Мюллер зауважила, що сприятиме активізації розвитку партнерства, в тому числі інвестиційного спрямування. Обговорена тематика буде винесена на розгляд Міністерства економіки та опрацьована з представниками бізнесу.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 6280