Ринку нерухомості шукають нові форми життя

Ринку нерухомості шукають нові форми життя

Будівельники отримали кілька позитивних сигналів для відродження ринку. Спочатку Кабмін ухвалив рішення викупити для черговиків-пільговиків за допомогою Державної іпотечної установи (ДІУ) 17 об’єктів житловою площею 41,2 тисячі квадратних метрів (на 632 квартири) на суму 147 мільйонів 85,119 тисячі гривень. За попередніми прогнозами, державні гроші освоять будівельники у Житомирській, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Харківській, Чернігівській і Дніпропетровській областях, де погодилися будувати квадратний метр житла від 2,5 тисячі гривень до 4,2. Однак обіцяні вливання допоможуть вирішити житлове питання лише невеликій кількості населення. Решті експерти пропонують спробувати альтернативні форми придбання житла.

Одна з них, за словами партнера юридичної фірми `Василь Кисіль і Партнери` Олега Альошина, з’явилася після внесення змін до закону `Про інститути спільного інвестування (ІСІ)`. Нагадаємо, що ІСІ — це форма колективного інвестування, за якої кошти учасників об’єднуються й інвестуються керуючою компанією в різні активи (нерухомість, цінні папери тощо) з метою отримання прибутку інвесторами. Відтепер фізичні особи зможуть об’єднатися у такі собі інвестиційні пули, кошти яких спрямовуватимуться на будівництво конкретного об’єкта нерухомості. `Ці нововведення цікаві для ринку будівництва, нерухомості, які дозволяють венчурним інститутам спільного інвестування (інвестують кошти у неринкові цінні папери з високим ступенем ризику, проте водночас і з високим потенціалом прибутковості. — Авт.) формувати свої активи повністю за рахунок об’єктів нерухомості`, — говорить Альошин.

Суть пропонованого механізму в наступному: у венчурний фонд із будівництва будинку притягуються фізичні особи — як резиденти, так і не резиденти країни. Придбаваючи цінні папери венчурного фонду на суму, що перевищує 1500 мінімальних заробітних плат (це близько мільйона гривень), людина по закінченню будівництва отримуватиме квартиру. `Якщо компанія з управління активами зможе зацікавити фізосіб, які мають гроші, то погода на ринку нерухомості може покращитися`, — каже `Дню` керівник управління інститутів загального інвестування Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку Євген Іванов.

Наскільки перспективною може виявитися ця послуга серед населення, більшості експертів складно прокоментувати. Однак, судячи з ціни, це розраховано лише на добре забезпечених громадян. За словами Іванова, потенційні клієнти — це мільйонери або ж великий російський інвестор, який може зайти на ринок і купити половину цих будівельних венчурних фондів. Вигідність такої справи очевидна, адже ще до кризи ІСІ приваблювали багатьох інвесторів тим, що дозволяли платити не всі податки. Тобто вони часто асоціювалися з певним фінансовим оффшором. А в розпал кризи економія — річ важлива, тим паче в секторі нерухомості. Вкладені в нього зараз гроші окупляться з лихвою, щойно економіка піде вгору, а прибутки населення почнуть зростати.

Для тих, хто має скромніші прибутки, зараз активно розробляється інший варіант — державний житловий сертифікат. Програму з впровадження державних житлових сертифікатів просуває Українська будівельна асоціація. На думку старшого юриста юридичної фірми `Василь Кисіль і Партнери` Наталі Доценко-Білоус, використання такого сертифіката насамперед допоможе трансформувати частину `заморожених` банківських внесків населення в житло, що будується. `Передбачається, що вкладнику буде запропоновано на добровільній основі зробити обмін `замороженого` внеску на цінний папір — державний житловий сертифікат`, — каже вона. За попередніми напрацюваннями, цей цінний папір не лише обмінюватиметься на внески у проблемних банках, але і продаватиметься у вільному обігу. Випускатиме його, можливо, ДІУ. Кожний сертифікат прирівняють до пільгової вартості будівництва певної площі житла. Обмінявши свій внесок на сертифікати або купивши сертифікати, власник може розраховувати на певну нерухомість. Після цього зібрані сертифікати пропонуються пулу забудовників, які або добудовують об’єкти, що вже у них є, або ж будують із нуля. Тобто сертифікат дає право на купівлю готової нерухомості, що будується, за пільговою ціною, плюс він буде забезпечений державною гарантією.

На думку експертів, схема з житловим сертифікатом перспективна. Однак на сьогоднішній день цей документ поки що тільки опрацьований членами Української будівельної асоціації, пройшов попереднє узгодження з Мінрегіонбудом, із парламентським комітетом із питань будівництва й деякими представниками Національного банку. Наступним етапом буде узгодження з державною комісією з цінних паперів і фондового ринку. Але найскладнішим завданням стане імплементація схеми в дію як окремого нормативного документу.

ДОВIДКА `Дня`

Згідно зі звітністю, яку Державній комісії з цінних паперів і фондового ринку подали 379 компаній з управління активами, на сьогодні в активах ІСІ акумульовано 75,5 мільярда гривень, а в активах венчурних фондів — 68,4 мільярда гривень. Усього на території України здійснює діяльність 1210 ІСІ. При цьому домінанта — венчурний фонд. Ліцензованих учасників, тобто компаній, які управляють цими фондами, — 404.

Наталя БІЛОУСОВА
http://www.day.kiev.ua/
Идентификатор: 6383