Мінпраці: Проблеми мешканців гуртожитків потрібно вирішувати негайно

Мінпраці: Проблеми мешканців гуртожитків потрібно вирішувати негайно

Механізм реалізації права на житло мешканців гуртожитків обговорили члени Міжвідомчої робочої групи з розв’язання проблем мешканців гуртожитків на своєму четвертому засіданні, що відбулося сьогодні у Мінпраці під головуванням заступника Міністра праці та соціальної політики України Сергія Бичкова.

Нині розв’язати проблемні питання мешканців гуртожитків, забезпечити реалізацію їх права на житло можливо лише шляхом внесення змін до чинного законодавства, і відповідний законопроект вже розроблено, сказав, відкриваючи зібрання, заступник Міністра. Однак, за його словами, процес внесення змін до чинного законодавства є досить тривалим. А людей з гуртожитків намагаються виселити без надання їм іншого житла вже сьогодні.

`Маємо чимало таких прикладів попри всі мораторії. Особливо це стосується мешканців приватних гуртожитків. При цьому судові процеси, як правило, завершуються на користь власника гуртожитку, і тому люди можуть опинитися просто неба. Куди їм тоді йти, що робити, у кого шукати захисту... Проблему потрібно вирішувати негайно, виходячи з реалій сьогодення і вишукуючи всі можливі для цього резерви`, - підкреслив Сергій Бичков.

Учасники засідання проаналізували стан виконання відповідними регіональними комісіями попередніх протокольних доручень Міжвідомчої робочої групи, а також виробили пропозиції щодо можливих шляхів розв’язання наявних проблем у зазначеній сфері.

Також були визначені конкретні дії, спрямовані на полегшення роботи місцевих органів виконавчої влади, регіональних комісій, недержавних організацій і безпосередньо мешканців гуртожитків з виконання поставлених завдань. Особливо наголошувалося на необхідності якнайшвидшого завершення складання в регіонах реєстрів наявних там гуртожитків усіх форм власності та їх мешканців, на основі яких буде створений загальнонаціональний реєстр. На думку членів Міжвідомчої робочої групи, це стане тим підґрунтям, яке дозволить проводити роботу не лише оперативно, а й з максимальною ефективністю.

`Міжвідомча група працює вже більше півроку. Завдяки спільним зусиллям багатьом мешканцям гуртожитків вдалося допомогти не втратити те житло, що вони мали, й не опинитися на вулиці. Але наше головне завдання – взагалі унеможливити такі ситуації в майбутньому. Сподіваюся, що ми з ним успішно впораємося`, - наголосив Сергій Бичков.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 6394