Мінпромполітики: У липні виробництво чавуну збільшилось на 117,1%

Мінпромполітики: У липні виробництво чавуну збільшилось на 117,1%

28 серпня 2009 року під головуванням Міністра промислової політики Володимира Новицького відбулось засідання Колегії, під час якого було обговорено підсумки роботи металургійного та гірничого комплексів за І півріччя 2009 року та стан виконання Державної програми розвитку та реформування гірничо-металургійного комплексу на період до 2011 року. Захід пройшов за участі представників Кабінету Міністрів України, провідних вітчизняних підприємств галузі, профспілок та фахівців наукових установ.

Міністр Володимир Новицький звернув увагу присутніх на те, що Мінпромполітики постійно відслідковує виробничу динаміку на підприємствах ГМК. `На сьогодні спостерігаються позитивні показники роботи галузі, але питання модернізації і надалі повинно стати пріоритетним для українських підприємств`, - додав Володимир Станіславович.

Далі про роботу підприємств гірничо-металургійного в складних умовах фінансово-економічної кризи розповів заступник Міністра Володимир Севернюк, який зазначив, що, починаючи з січня 2009 року, щомісяця нарощується виробництво основних видів продукції. Так, виробництво чавуну у січні склало 1867 тис. тонн, у червні - 2016 тис. тонн; сталі у січні – 2123 тис. тонн, у червні – 2304 тис. тонн; прокату загального у січні – 2080 тис. тонн, у червні - 2091 тис. тонн. У липні відповідно до червня збільшення виробництва основних видів металопродукції відбулось наступним чином: чавун – 117,1%, сталь – 117,1%, прокат загальний - 116,8%.

Завантаженість сталеплавильних агрегатів у порівнянні з кризовим листопадом 2008 року (32%) на початок липня п.р. становила 66,2%, а накопичення металопродукції у портах зменшилось відповідно з 1 млн. 444 тис. тонн до 668 тис. тонн. Крім того, за І півріччя 2009 року на машинах безперервного розливу було розлито 47 % сталі, в той час як за аналогічний період минулого року цей показник становив 37%.

З метою подолання проявів негативних явищ, що виникли в кінці минулого року в результаті падіння цінової кон`юнктури на світовому ринку металопродукції, в листопаді 2008 року, був підписаний Меморандум про порозуміння між КМУ та підприємствами ГМК, термін дії якого подовжено до кінця 2009 року. Також на державному рівні прийнято ряд нормативних документів з подолання кризових явищ у галузі.

`Ситуація в Україні цілком відповідає тій ситуації, що склалась на світових ринках металопрокату`, - зазначив Володимир Севернюк. Так, за результатами роботи І кварталу 2009 року у порівнянні з І кварталом 2008 року знижено виробництво сталі у США на 52%, країнах ЄС-27 на 44%, Україні на 38%, Росії на 33%, Туреччині на 21%, в цілому у світі на 22%.

Учасники засідання погодились, що кризова ситуація на вітчизняному ринку сталі ще більш загострила проблеми, пов’язані з технічним станом підприємств галузі, підвищенням конкурентоспроможності металопродукції, модернізацією підприємств ГМК, вирішення яких здійснюється за `Державною програмою розвитку та реформування гірничо-металургійного комплексу України на період до 2011 року`. Пріоритетним напрямом інноваційного розвитку галузі є розвиток високоякісної металургії, новітні ресурсозберігаючі технології, нові матеріали, охорона навколишнього середовища.

Безумовним лідером з докорінної реконструкції металургійних підприємств є ВАТ `Алчевський металургійний комбінат`, на якому чітко реалізується програма технічного переоснащення на період до 2009 р., розроблена фахівцями корпорації ІСД і комбінату.

Аналогічна програма розроблена корпорацією `Індустріальний союз Донбасу` і для ВАТ `Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського`, що вже презентована фахівцям і широкій громадськості. Реалізація програми вже розпочалася на комбінаті.

Високі темпи технічного переоснащення підтримуються ще низкою вітчизняних підприємств: ВАТ `Єнакіївський металургійний завод`, ВАТ `Азовсталь`, ВАТ `Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча`, ВАТ `Запоріжсталь`. Практично завершилися плановані роботи з технічного переоснащення на ВАТ `Донецький металургійний завод`, ЗАТ `Донецький електрометалургійний завод`, ВАТ `Донецький металопрокатний завод`. Введено в дію електросталеплавильний комплекс `Електросталь` у м. Курахово Донецької області.

У 2009 році продовжується будівництво нової доменної печі № 2 корисним об’ємом 4450 м3 на ВАТ `Алчевський МК`, доменної печі № 3 корисним об’ємом 1530 м3 на ВАТ `Єнакіївський МЗ` та доменної печі об’ємом 1680 м3 на ВАТ `Дніпровський МК ім. Дзержинського`.

Практично на всіх металургійних підприємствах виконуються роботи з впровадження в доменне виробництво технології вдування пиловугільного палива в горн доменної печі. На ВАТ `Алчевський МК` виконуються промислові випробування. Так, на ВАТ `Маріупольський МК ім. Ілліча`, ВАТ `АрселорМіттал Кривий Ріг`, ВАТ `Дніпропетровський МЗ ім. Петровського` доменні печі зупинено на капітальний ремонт 1-ого розряду.

Мінпромполітики переконане, що внаслідок виконання Програми розвитку та реформування ГМК України на період до 2011 року підвищиться ефективність виробництва та конкурентоспроможність продукції, що позитивно позначиться на розвитку галузей, які використовують металопродукцію, на формуванні бюджетів усіх рівнів і валютних надходженнях, сприятиме розв’язанню енергетичних та екологічних проблем, збалансованому розвитку та соціальній стабільності у регіонах розташування гірничодобувних та металургійних підприємств.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 6423