Мінрегіонбуд розробив Концепцію Національної стратегії формування та розвитку транскордонних кластерів

Мінрегіонбуд розробив Концепцію Національної стратегії формування та розвитку транскордонних кластерів

Кластерна політика – основний інструмент для стимулювання конкурентоспроможності та інновацій, а також створення робочих місць. Так охарактеризував необхідність формування транскордонних кластерів Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда, відкриваючи 14 вересня Міжнародну конференцію з питань транскордонних кластерів та покращення інвестиційної привабливості регіонів.

За словами Міністра, життя ставить перед українським суспільством нові виклики зовнішнього і внутрішнього походження Серед основних, Василь Куйбіда назвав зростання конкуренції щодо доступу до усіх видів ресурсів, у першу чергу енергетичних; відставання України від інших країн Європи за показниками якості життя, рівня інвестиційної привабливості, конкурентоспроможності та розвиненості інноваційного середовища; створення потенційного напруження на українських кордонах через формування сусідніми державами на прилеглих до державного кордону України територіях центрів зростання, що призводить до відтоку трудових, інтелектуальних та інших ресурсів з прикордонних регіонів України; недостатність державної регіональної політики, що є причиною зростання асиметрії у розвитку регіонів.

`Ці виклики спричиняють різку диференціацію українських регіонів, в тому числі прикордонних, в першу чергу за інтегральним показником, яким є показник рівня людського життя. Така диференціація спричиняє соціальну напруженість і веде до наростання відчуженості між громадами та регіонами, що становить загрозу національній безпеці Української держави`, - підкреслив Василь Куйбіда. Він додав, що важливим кроком для виходу із такого становища є використання потенціалу транскордонних кластерів у різних галузях економіки.

За словами Міністра, Мінрегіонбуд розробив проект Концепції Національної стратегії формування та розвитку транскордонних кластерів (документ обговорили на сьогоднішній міжнародній конференції), де метою Стратегії формування та розвитку транскордонних кластерів визначається підвищення рівня якості життя громадян, забезпечення конкурентоспроможності України та її регіонів. Василь Куйбіда зазначив, що Стратегія визначає основні її складові, завдання, порівняльний аналіз можливих варіантів виявлення транскордонних кластер них ініціатив та розвитку транскордонних кластерів, очікувані результати після її реалізації.

У документі йдеться, що реалізація Національної стратегії формування та розвитку транскордонних кластерів передбачена на період до 2015 року.

Довідково: Транскордонний кластер – добровільне об’єднання незалежних компаній, асоційованих інституцій, інших суб’єктів транскордонного співробітництва які: географічно зосереджені у транскордонному регіоні (просторі); співпрацюють та конкурують; спеціалізуються в різних галузях, пов’язані спільними технологіями та навичками і взаємодоповнюють одна одну для виготовлення спільного продукту чи послуги, що в кінцевому результаті дає можливість отримання синергетичних та мережевих ефектів, дифузії знань та навиків.

Транскордонний регіон – територія, яка охоплює суміжні прикордонні регіони сусідніх двох або більше країн, на якій реалізується транскордонне співробітництво.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 6489