За ініціативи Президента в Запоріжжі відбудеться нарада щодо стану справ гідроелектроенергетики України – І. Ванникова

За ініціативи Президента в Запоріжжі відбудеться нарада щодо стану справ гідроелектроенергетики України – І. Ванникова

Під час робочої поїздки до Запорізької області Президент України Віктор Ющенко проведе нараду щодо стану справ, перспектив розвитку та проблемних питань гідроелектроенергетики України. Про це повідомила сьогодні на брифінгу Прес-секретар Глави держави Ірина Ванникова.

`Аварія на Саяно-Шушенській ГЕС в Росії, яка місяць тому забрала десятки життів, показала важливість підвищення надійності та безпеки гідроелектростанцій, своєчасного виконання науково-дослідних, проектних і ремонтно-відновлювальних робіт на гідротехнічних спорудах. У зв’язку з цим, за ініціативи Президента України 18 вересня в Запоріжжі відбудеться нарада щодо стану справ, перспектив розвитку та проблемних питань гідроелектроенергетики України`, – сказала І. Ванникова.

З метою перевірки стану безпеки греблі та інших споруд `Дніпрогесу`, зазначила вона, В. Ющенко ознайомиться з ходом реконструкції цієї найбільшої за своєю потужністю гідроелектростанції Дніпровського каскаду.

Окрім того, Глава держави відвідає з інспекційною метою будівництво автотранспортної магістралі через Дніпро у м. Запоріжжі – наразі вона визнана найпроблемнішою в плані безпеки серед об’єктів, розташованих на греблі Дніпровської ГЕС.

`Слід зазначити, що ще 15 червня цього року Президент України Віктор Ющенко заявив, що надзвичайно стурбований ситуацією, яка склалася в Запоріжжі у зв`язку із затягуванням введення в експлуатацію автотранспортної магістралі через Дніпро, та передбачав можливість техногенної небезпеки у зв’язку з відсутністю належного фінансування робіт`, – сказала І. Ванникова.

Тоді, нагадала вона, Глава держави звернувся до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко щодо вжиття невідкладних заходів для вирішення питання фінансування реконструкції греблі ДніпроГЕСу. `Уряд обіцяв виділити із резервного фонду 7,7 млн. грн. для ремонту мосту, але ці кошти станом на сьогодні ще не надійшли`, – сказала І. Ванникова.

`Президент неодноразово наголошував на стратегічній важливості своєчасного і повного виконання запланованих робіт з реконструкції ГЕС `Укргідроенерго`, що не можливо без їхнього повноцінного фінансування. Віктор Ющенко дуже сподівається, що уряд це розуміє. Це той випадок, коли система має фінансуватися незалежно від виборів, або будь-яких інших політичних факторів`, – наголосила Прес-секретар Глави держави.

Вона додала, що на даний момент у стадії обговорення перебуває питання залучення кредитних ресурсів ЄБРР для завершення Проекту реабілітації ГЕС Дніпровського каскаду в 2011-2017 роках. З огляду на це, усі гілки влади мають демонструвати єдність позиції у співпраці з європейськими фінансовими установами, наголошує Президент.

`Глава держави й надалі триматиме питання безпеки стану об’єктів Дніпровського каскаду на контролі і сподівається, що захоплення передвиборчою кампанією не завадить уряду виконувати свої безпосередні обов’язки, зокрема у сфері запобігання катастрофам техногенного характеру`, – сказала І. Ванникова.

http://www.president.gov.ua/
Идентификатор: 6492