В ЮНЕСКО занепокоєні станом збереження українського об’єкту всесвітньої спадщини

В ЮНЕСКО занепокоєні станом збереження українського об’єкту всесвітньої спадщини

За результатами 33-ої сесії Комітету всесвітньої спадщини (КВС) ЮНЕСКО, на якому розглядався звіт моніторингової місії Центру всесвітньої спадщини (ЦВС) ЮНЕСКО і Міжнародної ради з питань пам’яток та визначних місць (ІКОМОС) щодо стану збереження об’єкта всесвітньої спадщини `Собор Св. Софії, Києво-Печерська Лавра та прилеглі монастирські споруди`, місія надіслала Україні виконавчий підсумок та перелік рекомендацій експертів ЦВС та ІКОМОС.
У виконавчому підсумку йдеться, що після чисельних консультацій з національними українськими інституціями і відповідальними за управління пам’яткою в Україні, місія відзначила інтерес і залучення великої кількості учасників до процесу управління пам’яткою. Нею піднято питання щодо відсутності ефективного механізму управління об’єктом. Місія привернула увагу України до рішення 32-ї сесії КВС ЮНЕСКО, яким нашій державі було рекомендовано створити Координаційну раду об’єкта, до складу якої входили б представники усіх зацікавлених інституцій та підготувати уніфікований план управління об’єктом. Також вказано на низку перетворень та змін, як на території пам’яток, так і в межах її буферних зон. Зокрема, було відзначено проблеми з належною охороною її режимності, а також окремі геологічні проблеми на території Києво-Печерської Лаври. У виконавчому підсумку підкреслено, що споруджені нові будівлі в рамках буферних зон мають негативний вплив на автентичність та цілісність об’єкта всесвітнього значення. А збереження автентичності є не тільки однією з основних вимог до пам’яток, які претендують на включення до Списку ЮНЕСКО, а й запорукою продовження перебування об’єкта в Списку.
Значне занепокоєння експертів викликала забудова на зсувонебезпечних схилах Дніпра. На їхню думку, це не тільки шкодить цінному історичному пейзажу, а й ставить під загрозу подальше існування Києво-Печерської Лаври. Тому місія рекомендувала Україні розглянути можливість організації ефективного збереження не тільки будівель пам’ятки, а й культурного ландшафту, який включає природні компоненти Дніпровських схилів і берега Дніпра. Експерти зауважили, що така незадовільна ситуація матиме прямі негативні наслідки для подальшого включення українських об’єктів до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Місія рекомендує розширити буферну зону Софіївського собору до вул. Хрещатик, території Бессарабської площі та ринку включно. Також рекомендовано об’єднати в рамках Генерального плану Києва основні і детальні плани розвитку міста для пам’ятки та її буферних зон, враховуючи вже діючі режими їх юридичного захисту.
У рекомендаціях йдеться про введення мораторію на будівництво висоток, які нівелюють панораму історичного монастирського ландшафту на берегах Дніпра.
Місія сподівається отримати від України оновлену карту об’єкта та його буферної зони, на якій повинні бути відображені усі забудови та перетворення, які відбулися за останні 5-10 років.
У випадку, якщо рекомендовані експертами заходи не будуть вжиті у повній мірі, то КВС розгляне питання про переведення об’єкта до Списку всесвітньої спадщини, який знаходиться в небезпеці.
Комітет всесвітньої спадщини також звернувся до України з проханням запросити спільну місію експертів ЦВС та ІКОМОС для оцінювання стану збереження об’єкта `Ансамбль історичного центру м.Львів

http://minregionbud.gov.ua/
Идентификатор: 6543