Банківська система України володіє достатнім ресурсом для здійснення проектів Євро-2012 - Віктор Ющенко

Банківська система України володіє достатнім ресурсом для здійснення проектів Євро-2012 - Віктор Ющенко

Внутрішній фінансовий ринок України володіє достатнім ресурсом для здійснення проектів у рамках підготовки чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Про це Президент сказав під час наради з питань фінансування заходів, пов’язаних з підготовкою та проведенням фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні.

`У мене є глибоке переконання, що ресурс внутрішній, а під деякі інструменти, гарантовані урядом, і ресурс зовнішній, у нас є`, - сказав Президент.

Він уточнив, що відповідні кошти можуть бути залучені за умови проведення конструктивного діалогу Уряду та Міністерства фінансів зокрема та Національного банку з банківськими установами України та філіями закордонних банків, які працюють на українському ринку.

`Орієнтовно 5 мільярдів – це ті кошти, щодо яких, якщо змоделювати правильно підходи тих, хто запозичує (Мінфін і Уряд) і тих, хто розміщує, можна найти порозуміння`, - оцінив фінансові можливості Президент.

Він констатував, що до такої співпраці щодо фінансування Євро-2012 спонукає безпрецедентна ситуація, яка склалася з виконанням бюджету. Так, рівень виконання передбачених у Стабілізаційному фонді бюджету видатків на фінансування Державної цільової програми з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу становить лише 27%.

Видатки ж на будівництво, реконструкцію і ремонт автомобільних доріг загального користування профінансовані лише на 11,5%. Із запланованих у Стабілізаційному фонді бюджету на виконання Державної цільової програми з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу 4354,6 млн. грн. (включаючи будівництво залізнично-автомобільного мостового переходу через р. Дніпро в м. Києві у сумі 650 млн. грн.) станом на 23 вересня асигнування за різними бюджетними програмами відкриті на 1382,4 млн. грн. (у тому числі на будівництво мостового переходу - 330 млн. грн.). Фактично ж використано 1180,3 млн. грн. (з них 330 млн. грн. - на будівництво мостового переходу).

Глава держави при цьому висловив категоричне застереження щодо неможливості здійснення Національним банком неконтрольованої емісії. Саме такий спосіб фінансування дефіциту Державного бюджету під гаслами фінансування підготовки до проведення Євро-2012 пропонувався законом, що був заветований Президентом України.

`Потенційний ресурс НБУ, який можна розглядати, не повинен привести до девальвації національної грошової одиниці`, - сказав Віктор Ющенко, назвавши вибір такого напрямку безперспективним. `Битва за гривню коштувала недешево в останні тижні`, - нагадав він.

За словами Президента, необхідно врахувати той факт, що Національний банк має зобов’язання щодо розміру монетарних агрегатів, а також `стелю` по золотовалютним резервам. Відтак, при виборі способу фінансування підготовки до Євро-2012 необхідно в першу чергу забезпечити дотримання цих показників.

У нараді взяли участь Глава Секретаріату Президента Віра Ульянченко, Перший заступник Глави - представник Президента у Кабінеті міністрів Олександр Шлапак, заступник Глави Секретаріату Юрій Богуцький, представники Національного банку та комерційних банків, місцевих органів влади міст, які претендують на проведення заходів Євро-2012.

http://www.president.gov.ua/
Идентификатор: 6555