АМКУ: Комітет наполягає на припиненні практики зміни термінів введення в експлуатацію будинків, призначених для молодих сімей

АМКУ: Комітет наполягає на припиненні практики зміни термінів введення в експлуатацію будинків, призначених для молодих сімей

Кабінет Міністрів України доручив Міністерству у справах сім’ї, молоді та спорту України та Державному фонду сприяння молодіжному житловому будівництву посилити контроль за виконанням забудовниками зобов’язань перед молодими сім’ями та внести узгоджені пропозиції із вдосконалення нормативно-правової бази, що регулює ці питання. Таке рішення Уряд прийняв після розгляду результатів дослідження Антимонопольного комітету України.

Так, Комітет наполягає на припиненні практики безпідставної зміни термінів введення будинків в експлуатацію, з приводу чого Фонд укладав додаткові угоди зі сторонами. Причому, в договорах Фонду із позичальниками та забудовниками встановлювалися різні терміни введення об’єкту в експлуатацію, що потрібно заборонити.

До того ж Комітет пропонує передбачити для забудовника фінансову відповідальність перед позичальником за несвоєчасне введення будинку в експлуатацію. Мають бути встановлені чіткі терміни здійснення Фондом перерахування наданих в кредит молодим сім’ям коштів на рахунок забудовника задля вчасного початку будівельних робіт.

За висновками Комітету, необхідно також заборонити Фонду та забудовникам змінювати вартість квадратного метра житла після укладення договору з позичальником. В тому числі і за умов поетапного фінансування будівництва позичальниками, що на сьогодні має місце в більшості випадків. Адже такі зміни призводять до додаткових витрат, на які інвестори не розраховували, укладаючи інвестиційну угоду.

Для вирішення порушених питань Комітет вважає за доцільне внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 29 травня 2001 року № 584 `Про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла`, які забезпечать чіткі й однакові умови взаємовідносин між Фондом, позичальниками та забудовниками.

`За сьогоднішніх економічних умов, коли в країні фактично припинено житлове кредитування з боку приватних фінансових структур, прозора й ефективна діяльність Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву може бути чи не єдиним острівцем надії для українських родин та молоді. Тому Антимонопольний комітет, захищаючи їхні інтереси, стоятиме на тому, щоб профільне міністерство та Фонд нормативно врегулювали проблемні питання. Молодіжне кредитування житла, як і інші соціально важливі сфери, ми тримаємо на особливому контролі`, – наголосив виконувач обов’язків Голови Комітету Олександр Мельниченко.

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву є спеціалізованою фінансовою установою, створеною Кабінетом Міністрів України у 2000 році, яка має виключне право надавати молодим сім’ям пільгові кредити на будівництво житла.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 6572