НАЕР: Уряд уперше запланував Спеціальний фонд енергоефективності у проекті Держбюджету-2010

НАЕР: Уряд уперше запланував Спеціальний фонд енергоефективності у проекті Держбюджету-2010

Наразі питання відновлюваної енергетики поставлено Урядом в ранг найпріоритетніших. Про це розповів журналістам Перший заступник Голови Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР) Олександр Паршин. Адже перед Україною стоїть завдання до 2015 року знизити споживання природного газу на 15-20 млрд м3. `Це амбіційна мета, але саме за рахунок відновлюваної енергетики, в тому числі сонячної, ми зможемо її досягти`, зазначив Перший заступник Голови НАЕР. Він сказав, що НАЕР, як орган виконавчої влади відповідальний за збільшення частки нетрадиційних джерел енергії в паливно-енергетичному балансі держави, докладає всіх зусиль для реалізації поставлених цілей.

`Агентством розроблено проект державної цільової економічної програми на найближчі п’ять років, складовою якої є ряд спеціальних програм у сфері відновлюваної енергетики. Однією з них заплановано в 2010 році будівництво першої пілотної сонячної станції зі встановленою потужністю 10 МВт. Наразі вже визначене місце, де її буде змонтовано – це АР Крим`, розповів Олександр Паршин.

Продовжуючи тематику він зазначив, що НАЕР активно працює у напрямку створення сприятливого інвестиційного клімату та впровадження ряду стимулів та преференцій в сфері відновлюваної енергетики. Задля цього прийнято ряд нормативно-правових актів, зокрема, внесено зміни до Закону про електроенергетику, яким передбачено введення `зеленого тарифу`. Тепер, ті хто виробляє електроенергію з допомогою сонця, можуть продавати її на оптовий ринок за ціною у 4,6 рази вищою ніж за звичайну. `Хотілось би підкреслити, що дія цього закону не декларація, вже є ряд підприємств, які за ним працюють. Щоправда поки це сфера вітроенергетики. А всі витрати, пов’язані з підключенням до мережі, за нещодавнім рішенням КМУ, беруть на себе обленерго, які мають це робити за свій рахунок`, акцентував Паршин. Серед інших преференцій, названо звільнення від ввізного мита і ПДВ енергоефективного обладнання, яке не виробляється в Україні та звільнення на 10 років від податку на прибуток для резидентів.

Важливим фактом, на користь відновлюваної енергетики, за словами Паршина, є те, що в проекті Державного бюджету на 2010 рік вперше заплановано створення спеціального Фонду енергоефективності, який передбачає фінансування у розмірі 3 млрд грн.

Характеризуючи враження від огляду виробничих потужностей та самого процесу створення фотоелектричних модулів Олександр Паршин зазначив, що підприємство є гідним вітчизняним флагманом. Коментуючи виступ представників ВАТ Квазар щодо відсутності внутрішнього споживчого ринку запевнив, що НАЕР всіляко сприятиме його формуванню. Також він сказав, що наразі розглядається питання про те, що продукція заводу стане основою реалізації перших показових проектів у сфері сонячної енергетики на найближчі роки.

http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 6614