Дмитро ВАСИЛЬЄВ: `Відновлювати будівництво через 2—3 роки буде дорожче`

Дмитро ВАСИЛЬЄВ: `Відновлювати будівництво через 2—3 роки буде дорожче`

Співзасновник проектної групи `Архіматика` про ситуацію в будівельній галузі столиці


За відсутності банківського кредитування та низької платоспроможності українців первинний ринок нерухомості продовжує шукати `дно`. З початку осені лише кілька будівельних майданчиків поновили будівельні роботи. Інші ж недобудовані будинки `законсервовані` на невизначений термін. Тому таке житло не лише втрачає привабливість серед покупців, які хочуть його купити, а й значно поступається якістю. Адже з кожним днем простою недобудовані будинки стають непридатними для життя. Будівельні компанії не знижують ціни навіть на такі апартаменти. Про ситуацію на первинному ринку житла `Хрещатику` розповів архітектор Дмитро Васильєв.

— Які інвестиційні проекти в будівельній галузі будуть найпопулярнішими найближчим часом з огляду на існуючі ризики?
— Після кризи популярними стануть проекти економ-класу та преміум із бізнес-класу. Найбільше постраждає середній клас, який найбільше зазнав ризиків під час кризи. Добре буде розвиватися бюджетне котеджне будівництво.

— Наскільки нині скоротилися інвестиції в нерухомість?
— Зацікавленість з боку інвесторів зменшилася приблизно на половину.

— Які наслідки спичинить ситуація затягування введення в експлуатацію житла?
— Окрім того, що страждає периферія району, незручності з постійно зачиненими проїздами. Якщо будівництво триває більш ніж один рік, то внаслідок опадів, морозів починають руйнуватися недобудовані приміщення. У зв’язку із цим відновлювати будівництво через 2—3 роки буде дорожче, ніж будувати його зараз. А ще практично неможливо продати такі об’єкти. Змінити ситуацію може реконструкція.

— Як багато нині недобудованих об’єктів у Києві, адже окремі компанії все-таки поновили будівництво?
— За статистикою, наразі в Києві 23 таких об’єкти, половину з них зводитимуть після кризи, а половина має бути реконструйованою. Особисто я знаю 2—3 об’єкти, які можуть нормально добудувати. Загалом же в Києві 43-м новобудовам потрібна реконцепція, а 27 із них і реконструкція. В складі об’єктів, які потребують перегляду проектної документації й проведення відповідних робіт — 34 житлових будинки і 9 об’єктів комерційної нерухомості. На сьогодні в 17 житлових будинках будівельні роботи завершено на 1—35 відсотків, а в 18 об’єктах — на 40—75 відсотків і лише 8 об’єктів мають ступінь завершеності від 80 до 90 відсотків.

— Які ваші прогнози щодо майбутнього розвитку будівельної галузі столиці?
— Нині забудовники обґрунтованіше ставитимуться до своїх проектів. Наразі думають більше про те, кому продаватимуть, за якою ціною, щоб в проекті закласти цю ціну.

— Чи допоможе рішення уряду про фінансування об’єктів незавершеного будівництва?

— Безумовно, рішення вплине позитивно, адже багатьом компаніями нині дуже важко отримати кредити для того, щоб добудувати об’єкти.

— Чи є сенс купувати сьогодні квартиру на первинному ринку?
— Це питання особистого бюджету громадян. Звісно, найкраще купувати квартиру в новому будинку, час експлуатації якої тільки розпочався і нові технології забезпечуть комфорт проживання людей у подальшому.

— Які об’єкти нерухомості нині найбільше купують і чи купують взагалі?
— З початку певної `відлиги` на ринку, а саме: з початку липня, найбільший попит у Києві на однокімнатні квартири, мінімальна площа яких становить 40—45 квадратних метрів. Відповідно виграють ті забудовники, котрі спрогнозували підвищення попиту на квартири меншої площі. В котеджному будівництві зростання нема, адже з самого початку там заклали високі ціни. Споживача на такі об’єкти зараз немає.

Ірина ДЕМКО
http://www.kreschatic.kiev.ua/
Идентификатор: 6632