Приватні будинки, збудовані самочинно, приймуть в експлуатацію

Приватні будинки, збудовані самочинно, приймуть в експлуатацію

Вступив в дію Тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт, затверджений Постановою КМУ від 9 вересня 2009 року № 1035.
Про це повідомив Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда. За його словами, документ встановлює механізм та умови прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених забудовниками-фізичними особами у період з 5 серпня 1992 року до 1 січня 2008 року без дозволу на виконання будівельних робіт, на підставі заяви про прийняття в експлуатацію, яку подано до 31 грудня 2010 року. `Такі будівлі приймає в експлуатацію інспекція держархбудконтролю за місцем їх розташування. Вона видає забудовникам на платній осонові сертифікат відповідності таких будівель державним будівельним нормам`, - прокоментував Міністр.
Тимчасовий порядок містить перелік документів, які забудовнику необхідно подати інспекції держархбудконтролю, а той в свою чергу зобов’язаний їх розглянути протягом десяти робочих днів. За словами Василя Куйбіди, якщо документи подані не в повному обсязі, то заява не розглядається, протягом десяти робочих днів після її реєстрації повертається забудовнику з обґрунтуванням відмови у видачі сертифіката. Міністр підкреслив, що з інших причин відмова у видачі сертифіката не допускається.
Необхідність такого документу Міністр пояснив тим, що складний, зарегульований і довготривалий порядок землевідведення, розроблення, погодження і затвердження проектної документації, оформлення дозвільних документів для здійснення будівництва зумовив велику кількість самочинного будівництва, особливо у сільській місцевості. `За прогнозними оцінками, тільки у сільській місцевості кількість неприйнятих в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими будівлями та спорудами складає приблизно 1,5 млн`, - зазначив Василь Куйбіда. Він додав, що хоча Цивільний кодекс України встановлює механізм визнання права власності на об’єкти самочинного будівництва у судовому порядку, проте лише прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів в установленому порядку може підтвердити їх готовність до повноцінної експлуатації, безпечного проживання людей.
Тимчасовий порядок дасть можливість прийняти в експлуатацію побудовані приватні житлові будинки загальною площею 200 м2 з числом наземних поверхів не більше двох, з господарськими будівлями і спорудами загальною площею не більше
100 м2, які в технічному плані не є складними та збудовані без істотних порушень будівельних норм і правил, прав та інтересів територіальних громад. Вартість затрат забудовників, пов’язаних і з прийняттям закінчених будівництвом об’єктів в експлуатацію складатиметься з оплати адміністративного штрафу за самочинне будівництво у розмірі 170 грн. та оплати за видачу сертифіката відповідності, що передбачається в розмірі 0,5-0,7 мінімальних заробітних плат, тобто загальна сума складатиме не більше 600 грн.
Видача сертифікатів відповідності для житлових будинків загальною площею до 350 м2 буде здійснюватися на підставі технічного огляду, для будинків загальною площею більше 350 м2 – на підставі технічного обстеження, які виконуватимуться організаціями, що мають відповідну ліцензію

http://minregionbud.gov.ua/
Идентификатор: 6630